1515

SR och SVT vill inte lämna ut Saab-inslag

Varken Sveriges Radio eller SVT vill lämna ut programinslag som sändes 2011 till den pågående rättegången om misstänkta ekobrott i Saab Automobile.

Åklagarna har begärt att Vänersborgs tingsrätt ska kräva att mediebolagen lämnar ut nyhetsinslagen. Ett beslut från domstolen kan nu komma snabbt.

Enligt åklagarna på Ekobrottsmyndigheten visar de tre inslagen, ett i radio och två i tv, att de åtalade i Saab-målet spridit vilseledande och förskönande uppgifter om bolagets ekonomiska tillstånd våren 2011, innan produktionen i bilfabriken stannade. Tre personer i Saabs ledning är åtalade för grovt svindleri, bland dem företagets siste vd Victor Muller och hans företrädare Jan Åke Jonsson.

Mullers advokat, Hans Strandberg, skriver i en inlaga att det som sägs i nyhetsinslagen redan finns tillgängligt i utskriven form, och att åklagarna redan haft lång tid på sig att begära ut inslagen.

Sveriges Radio och SVT framhåller i sina svar till tingsrätten att den som pratar med mediebolagen måste kunna lita på att materialet inte senare används till något helt annat än det man varit överens om, till exempel en rättsprocess.

Rättegången har haft paus denna vecka och fortsätter på tisdag.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?