Annons

SR och SVT tvingas lämna ut Saab-inslag

Tingsrätten i Vänersborg kräver att Sveriges Radio och SVT lämnar ut vissa nyhetsinslag till rättegången om misstänkta ekobrott i Saab Automobile. Mediebolagen har hittills sagt nej.

Det är åklagarna på Ekobrottsmyndigheten som begärt att de tre inslagen, ett i radio och två i tv, ska spelas upp i tingsrätten. De anses visa att de åtalade spred vilseledande och förskönande uppgifter om Saabs ekonomiska tillstånd våren 2011, innan produktionen i bilfabriken stannade.

Tre personer i Saab-ledningen är åtalade för grovt svindleri, bland dem företagets siste vd Victor Muller och hans företrädare Jan Åke Jonsson.

Sveriges Radio och SVT har framhållit att den som pratar med mediebolagen måste kunna lita på att materialet inte senare används till något helt annat än det man varit överens om, till exempel en rättsprocess.

Victor Mullers advokat, Hans Strandberg, skriver i en inlaga till rätten att det som sägs i de tre nyhetsinslagen redan finns tillgängligt i utskriven form.

Tingsrätten anser dock att en uppspelning av ett programinslag kan ha högre bevisvärde än ett referat av detsamma, och att inslagen är så viktiga bevis att det väger tyngre än mediebolagens generella synpunkter.

Beslutet kan överklagas till hovrätten.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?