1515
Annons

SR dödförklarade Kamprad av misstag

Sveriges Radio Ekot dödförklarade av misstag Ikeagrundaren Ingvar Kamprad på torsdagsförmiddagen.
Nu utreder Sveriges Radio vad som gick snett.

Ingvar Kamprad.
Ingvar Kamprad.Bild:TT

Ekot twittrade på förmiddagen ut att Ingvar Kamprad hade avlidit.

”Ej klar UPPDATERA TID Ingvar Kamprad död”, stod det i tweeten och till den fanns en bild på en ung Ingvar Kamprad.

Men uppgifterna var helt felaktiga. Ingvar Kamprad lever.

”Han är vid samma hälsa som tidigare”, säger Per Heggenes, vd för Kamprads välgörenhetsstiftelser och talesperson för familjen, till Expressen.

Även Göran Grosskopf, tidigare ordförande i Ikeas maktstiftelse och nu familjen Kamprads rådgivare och vän, lugnar oroliga med att Ingvar Kamprad är vid liv.

"Det finns ingen substans i de här ryktena. Ingvar mår bra och ligger just nu hemma och sover", säger han till Expressen.

Sveriges Radio plockade en kort tid efter publiceringen bort tweeten, och säger att publiceringen var ett misstag.

"Tidigare publicerades en tweet om en artikel som skulle användas i händelse av Ingvar Kamprads bortgång. Artikeln publicerades av misstag, vilket var mycket beklagligt", skriver SR Ekot på Twitter

Ekot ska nu utreda händelsen.

"Vi vet inte vad som hände. Runan publicerades av misstag, vi beklagar det förstås. Sen spreds den här felaktiga publiceringen av ett automatgenererat konto på Twitter. Vad som gick snett vet vi inte, vi felsöker", säger Karin Lindblom, digitalchef på Ekot till Expressen.

Ingvar Kamprad fyllde 91 år i mars.

Nytt förslag: 500 kronor i belöning om du sätter dit en felparkerare

Cyklister och gångare i New York ska fram till varje pris. Enligt ett nytt förslag ska stadsborna kunna få närmare 500 kronor i prispengar för att rapportera in parkeringsöverträdelser.

Foto:Askolds Berovskis

Bilister som parkerar tillfälligt i cykelfilen har blivit ett växande säkerhetsproblem i flera storstäder. I New York vill man nu ta medborgarna själva till hjälp för att komma till bukt med okynnesparkerandet.

Enligt ett förslag från stadens kommunfullmäktige ska den som dokumenterar och rapporterar in ett felparkerat fordon kunna få 25 procent av botens storlek. Med dagens dollarkurs betyder det ungefär 500 kronor. Enligt förslaget ska även bilar som blockerar trottoarer, övergångsställ och ingångar till exempel skolor också kunna rapporteras in, rapporterar Bloomberg.

Sedan 2018 kan New York-borna anmäla kommersiella fordon som går på tomgång och få 25 procent av boten. Under 2021 fick de nästan 8 miljoner kronor i kompensation för jobbet. Det kan alltså snart löna sig för New York-borna att ha mobilkameran redo. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera