1515

Spritjättens skattesmäll upp i högsta förvaltningsdomstolen

Spritbolaget Absolut fick smäll på fingrarna, eftertaxering och skattetillägg för att ha sålt sprit för billigt till sitt amerikanska dotterbolag. Nu ska frågan prövas i högsta förvaltningsdomstolen, rapporterar nyhetsbyrån Sirén.

Foto:JANERIK HENRIKSSON / TT

Redan 2013 fick sprittillverkaren The Absolut Company smäll på fingrarna av Skatteverket för att ha sålt spritprodukter för billigt till sitt amerikanska dotterbolag, rapporterar nyhetsbyrån Sirén.

Enligt Skatteverket hade bolaget inte följt den så kallade armlängdsprincipen – regeln som säger att villkor och priser som avtalas mellan närstående bolag i gränsöverskridande transaktioner måste motsvara vad de hade varit om bolagen var oberoende av varandra.

För Absolut slutade det med att de beskattningsbara inkomsterna för 2007 skrevs upp med drygt 100 miljoner kronor. I en dom från kammarrätten i januari i år fick Absolut skattetillägg. Tilläggsbeloppet skrevs dock ner med hälften jämfört med Skatteverkets beslut då handläggningstiden för ärendet ansågs ha blivit oskäligt lång.

Nu har dock högsta förvaltningsdomstolen beviljat prövningstillstånd i fallet. Därmed ska alltså förutsättningarna för att eftertaxera ett bolag och påföra skattetillägg på grund av oriktig prissättning prövas principiellt, skriver nyhetsbyrån Sirén.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?