Rapportrusning i Gyllenhammars boktryckeri Scandbook
Boktryckeriet Scandbook, med finansmannen Peter Gyllenhammar som storägare, stiger kraftigt på First North efter att ha rapporterat kraftig omsättningsökning och stigande vinster – men kassaflödet har minskat och riskerna vad gäller papperstillgång har enligt vd ökat med Ukrainakriget.
Nyhetsbyrån Direkt•Di
First North-listade Scandbook, som producerar böcker, hade en nettoomsättning på 97,7 miljoner kronor (78,1) under första kvartalet 2022, och ebitda-resultatet uppgick till 13,9 miljoner kronor (9.8).
”Scandbook har trots rådande tider med prishöjningar på produktionsmaterial, transporter och energi stärkt sitt resultat vilket är en effekt av ökade volymer men också på att vi ser resultatet av det idoga arbetet som genomförts i verksamheten för att förbättra effektivitet och stärka relationen med våra kunder”, skriver vd Paulius Juska i delårsrapporten.
Krigsutbrottet i Ukraina har ökat riskerna när det gäller tillgång på produktionsmaterial, och särskilt grafiskt papper, enligt vd.
Periodens kassaflöde uppgick till 9,6 miljoner kronor (12,2). Nettolåneskulden, exklusive leasingskulder, uppgick till 5,5 miljoner kronor (-2,1).
Scandbook har ett börsvärde på 227 miljoner kronor efter rapportuppgången som i skrivande stund är 11,3 procent till 33,60 kronor, under relativt tunn men för Scandbook ovanligt intensiv handel.
Peter Gyllenhammar är största röstmässiga ägare med 29,8 procent av rösterna och 21,25 procent av kapitalet per den 31 mars, enligt Holdings. Största kapitalmässiga ägare är styrelseordföranden Odd Rune Austgulen med 49,3 procent av kapitalet och 28,9 procent av rösterna.
Aktien har hittills i år stigit, på tvärs mot index, med 12 procent och är upp 65 procent sedan förra årsskiftet. Det är ungefär 10 procentenheter mindre än det tapp en annan bokaktie på First North, EQT-dominerade Storytel, har drabbats av på samma tid.