Spridning i Centralamerika – dödsfall i Mexiko

Efter att hittills ha varit relativt förskonade börjar centralamerikanska länder nu känna konsekvenserna av det nya coronaviruset.

Foto:Marco Ugarte

I Mexiko har antalet som bekräftats smittade ökat till 118, samtidigt som landet fått sitt första coronarelaterade dödsfall. Det rör sig om en 41-årig man med diabetes, som fick sina första symptom på virussjukdomen covid-19 i förra veckan, meddelar hälsodepartementet enligt Reuters.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador har avvaktat med restriktioner såsom inreseförbud av oro för att det skulle skada en redan haltande ekonomi. Kongressens underhus har dock godkänt ett förslag om att upprätta en fond på 181 miljarder pesos, motsvarande omkring 76 miljarder kronor, som kan användas för att bland annat bekämpa coronaviruset. Förslaget behöver också godkännas i senaten.

Pandemin har nu även nått El Salvador och Nicaragua, som båda rapporterade sina första fall under onsdagen. Det rör sig om personer som nyligen besökt Italien respektive Panama.

Nicaragua har hittills, till skillnad från grannländerna, varken utlyst nödläge eller infört några särskilda restriktioner i syfte att hejda viruset. I helgen valde regeringen att, i strid med alla råd om att undvika större folksamlingar, kalla till en omfattande manifestation under parollen ”Kärlek i covid-19:s tid”.

Men vicepresident Rosario Murillo säger nu att man aktiverat en nationell plan för att skydda befolkningen mot pandemin, rapporterar nyhetsbyrån Efe.

El Salvador, som tidigare bland annat begränsat folksamlingar och infört reseförbud för samtliga utländska medborgare, meddelar att man nu också stoppar flyg med salvadoraner som ska deporteras från USA och Mexiko.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?