Annons

Språkrörens utsträckta hand: "Vi vill fortsätta regera"

Länge såg det ut som att regeringspartiet Miljöpartiet inte ens skulle klara sig kvar i riksdagen. Med nöd och näppe hankade sig partiet kvar med några tiondelar över fyra procent.

"Vi vill fortsätta att regera", säger Isabella Lövin till Di sent på söndagskvällen.

Foto:Maja Suslin/TT

II sitt tal på valvakan gjorde Gustav Fridolin ett nummer av att hylla partiledarna för Liberalerna och Centerpartiet.

"Jag vill tacka dem från olika politiska parter som tagit fighten för medmänsklighet vid fiakborden, i kommentarsfält, i skolaulor och politiska debatter. Det är inte alltid lätt, men det är förbannat viktigt", sa Gustav Fridolin och tackade i sammanhanget särskilt Annie Lööf och Jan Björklund.

Efteråt förklarade han varför han gav dem så tydlig erkänsla från scenen:

"Dels är det rent personligt. Det finns så många människor som slitit med att ta de här diskussionerna för medmänsklighet och mot rasism. Där har vi jobbat tillsammans med statsministern och Jonas Sjöstedt och även Jan Björklund och Annie Lööf. Den gemensamma värdegrunden med allt vad den innebär för människors lika värde och fri press bör också innebära att vi klarar att samarbeta med varandra."

Frågan är vad Miljöpartiet tänker sig att det ska bli för regeringsalternativ egentligen. Isabella Lövin poängterar att man måste vänta på det slutliga valresultatet, som kan dröja. På rak fråga om Miljöpartiet vill fortsätta sitta i regeringsställning blir svaret: 

"Vi vill fortsätta att regera. Vi har fortfarande inte sett det slutliga resultatet, men blir det rödgröna blocket större än Alliansen så utgår jag ifrån att vi kan fortsätta."

Framöver väntar en grundlig analys av exakt varför Miljöpartiet tappat så många väljare. En viktig faktor som pekats ut av bedömare är att väljarna straffar partiet för vad man anser vara en havererad migrationspolitik.

"Det är säkert en del av förklaringen, absolut. Samtidigt vet vi och många människor i rörelsen för ett humant Sverige att det faktum att vi stod pall när det var som svårast att sitta vid bordet, och att det har varit helt avgörande för att ta fighten för familjeåterförning, eller för de unga som kom hit som barn 2015", säger Gustav Fridolin.

Isabella Lövin och Gustav Fridolin pekar på det faktum att det brukar kosta på att sitta i regering, och ta ansvar.

"Samtidigt har vi gjort de största klimat- och miljöreformerna i Sveriges historia, och det är vi väldigt stolta över", säger Isabella Lövin.

Gustav Fridolin talar om att partiet inte klarat att "knäcka koden", alltså att förklara för väljarna att man gjort viktiga överenskommelser men att man inte alltid kommit hela vägen fram, och att det är något som man måste kunna acceptera. 

"Det blir inte en rätt resa men jag tror att den gröna partifamiljen är den som måste hitta vägen att göra det. Vi förenar viljan till en bättre värld med brådskan att man måste agera nu för klimatet och miljön." 

Innehåll från Malmö stadAnnons

”En subkultur som blivit en miljardindustri”

Den omsätter lika mycket som den svenska exporten av järnmalm och har därmed blivit en av Sveriges basnäringar. Spelutvecklingsbranschen har utvecklats till en miljardindustri. Dess epicentrum ligger i Malmö.

– Att branschen lockar hit människor från världens alla hörn är tack vare Malmös internationella atmosfär, säger Peter Lübeck på Game Habitat.

Det är lätt att starta, utveckla och etablera företag i Malmö. Läs mer om näringsliv et i Malmö här. 

Avatar, Tom Clancy´s The Division, James Bond och Sayonara Hearts. Några av världens största och mest kritikerrosade spel är skapade av spelutvecklingsbolag som alla har kontor i Malmö. 

Hur kommer det sig att Malmö blivit ett globalt nav inom den här framgångsindustrin? 

Flera faktorer spelar in, menar Peter Lübeck. Han är vd för intresseorganisationen Game Habitat, vars syfte är att skapa bästa möjliga förutsättningar för spelutvecklingsindustrin i södra Sverige att fortsätta växa och utvecklas. 

Massive Entertainments flytt från Ronneby till Malmö i början av 2000-talet gjorde avtryck på flera sätt, konstaterar Peter Lübeck.

– Nordic Game Conference, Europas ledande spelutvecklarkonferens, startades kort därefter och har sedan dess anordnat årliga sammankomster i Malmö. Några år senare slog The Game Assembly upp dörrarna i stan. Idag rankas skolan som en av de tio främsta utbildningarna i världen inom spelutveckling. 

I stort sett alla som gått utbildningen erbjuds arbete efteråt.

”Massives framgångar har banat väg”

Allt sammantaget gjorde att den globala spelutvecklingsbranschen fick upp ögonen för Malmö. Sedan dess har det rullat på, i en otrolig tillväxttakt. 

– Massives framgångar har banat väg för en mängd etableringar av medelstora spelföretag, som Sharkmob och Avalanche Studios Group. Dessutom finns en uppsjö av små så kallade indies, fåmansföretag, som är nischade inom särskilda områden och som besitter stor konstnärlig och artistisk förmåga. 

Peter Lübeck fortsätter:

– Idag har vi skapat ett ekosystem av olika aktörer och studior som omsätter 2,5 miljarder. I Malmö finns idag 75 bolag med anställda från 66 olika nationaliteter.

Att Malmö fortsätter locka globala talanger inom spelutvecklingsindustrin – och som väljer att stanna här – handlar om stadens unika fördelar, säger Peter Lübeck. I dagarna släppte föreningen en undersökning som har analyserat hur de som arbetar inom spelutveckling trivs inom såväl sin bransch som i regionen. Svaren är entydiga.

– I stort sett alla uppger att Malmö är en stad som är lätt att etablera sig i. Här är folk öppna och trots att det är en liten stad, globalt sett, finns ett kulturellt utbud som kan mäta sig med vilken global storstad som helst. De är nöjda med branschen, men ännu mer nöjda med att leva och verka just här.

Kommunalrådet närvarade

Stadens engagemang i branschen tror Peter Lübeck också är en bidragande orsak till att tillväxttakten i Malmö varit så stark.

– Jag minns inför starten av vår förening, Game Habitat. Redan på vårt första möte med staden närvarade Malmös högsta kommunalråd, Katrin Stjernfeldt Jammeh. Det sa mycket tyckte jag, att staden på riktigt är intresserad av att förstå och skapa goda förutsättningar för nya näringar att etablera sig här. 

– Den levnadsstandard som finns i Malmö hade varit svår att uppnå i vilken europeisk storstad som helst, då Malmös bostadspriser ligger på helt andra nivåer än exempelvis Stockholms, Köpenhamns eller Londons, förklarar Peter Lübeck.

Stockholm är i absoluta tal räknat, fortfarande en större spelstad än Malmö, säger Johanna Nylander, analyschef på Dataspelbranschen. Men Malmö har vuxit enormt som spelhubb de senaste åren. 

– Malmö är ett minisverige i vilken typ av spel och bolag som finns och produceras. Det är många av Stockholmsbolagen som har kontor i Malmö. Det finns också utländska bolag som valt att lägga sitt Sverigekontor i Malmö, som IO Interactive, säger hon.

Johanna Nylander, analyschef på Dataspelbranschen.
Johanna Nylander, analyschef på Dataspelbranschen.

Närheten till The Game Assemblys spelutbildning är en annan stark dragningskraft för Malmö, menar hon.

– I kursplanen ingår praktik och det är vanligt att man får jobb på samma plats direkt efter examen. 

Därför ser hon inga mörka moln framåt trots att Sverige går in i en lågkonjunktur. 

– Jag har svårt att se att vi skulle tappa i branschen, kanske att ökningen går lite långsammare och att bolagen blir mer försiktiga i sina satsningar, jag är övertygad om att det kommer vara fortsatt stor efterfrågan på kompentent personal. Människor vill ha nya spelupplevelser, på det sättet är det en konjunktursäker bransch.

Se Game Habitats film om spelstaden Malmö här 

Allt fler människor och företag söker sig till Malmö – läs mer om näringslivet här 

 

 

 

Mer från Malmö stad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Malmö stad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera