1515

Språkrörens utsträckta hand: "Vi vill fortsätta regera"

Länge såg det ut som att regeringspartiet Miljöpartiet inte ens skulle klara sig kvar i riksdagen. Med nöd och näppe hankade sig partiet kvar med några tiondelar över fyra procent.

"Vi vill fortsätta att regera", säger Isabella Lövin till Di sent på söndagskvällen.

Foto:Maja Suslin/TT

II sitt tal på valvakan gjorde Gustav Fridolin ett nummer av att hylla partiledarna för Liberalerna och Centerpartiet.

"Jag vill tacka dem från olika politiska parter som tagit fighten för medmänsklighet vid fiakborden, i kommentarsfält, i skolaulor och politiska debatter. Det är inte alltid lätt, men det är förbannat viktigt", sa Gustav Fridolin och tackade i sammanhanget särskilt Annie Lööf och Jan Björklund.

Efteråt förklarade han varför han gav dem så tydlig erkänsla från scenen:

"Dels är det rent personligt. Det finns så många människor som slitit med att ta de här diskussionerna för medmänsklighet och mot rasism. Där har vi jobbat tillsammans med statsministern och Jonas Sjöstedt och även Jan Björklund och Annie Lööf. Den gemensamma värdegrunden med allt vad den innebär för människors lika värde och fri press bör också innebära att vi klarar att samarbeta med varandra."

Frågan är vad Miljöpartiet tänker sig att det ska bli för regeringsalternativ egentligen. Isabella Lövin poängterar att man måste vänta på det slutliga valresultatet, som kan dröja. På rak fråga om Miljöpartiet vill fortsätta sitta i regeringsställning blir svaret: 

"Vi vill fortsätta att regera. Vi har fortfarande inte sett det slutliga resultatet, men blir det rödgröna blocket större än Alliansen så utgår jag ifrån att vi kan fortsätta."

Framöver väntar en grundlig analys av exakt varför Miljöpartiet tappat så många väljare. En viktig faktor som pekats ut av bedömare är att väljarna straffar partiet för vad man anser vara en havererad migrationspolitik.

"Det är säkert en del av förklaringen, absolut. Samtidigt vet vi och många människor i rörelsen för ett humant Sverige att det faktum att vi stod pall när det var som svårast att sitta vid bordet, och att det har varit helt avgörande för att ta fighten för familjeåterförning, eller för de unga som kom hit som barn 2015", säger Gustav Fridolin.

Isabella Lövin och Gustav Fridolin pekar på det faktum att det brukar kosta på att sitta i regering, och ta ansvar.

"Samtidigt har vi gjort de största klimat- och miljöreformerna i Sveriges historia, och det är vi väldigt stolta över", säger Isabella Lövin.

Gustav Fridolin talar om att partiet inte klarat att "knäcka koden", alltså att förklara för väljarna att man gjort viktiga överenskommelser men att man inte alltid kommit hela vägen fram, och att det är något som man måste kunna acceptera. 

"Det blir inte en rätt resa men jag tror att den gröna partifamiljen är den som måste hitta vägen att göra det. Vi förenar viljan till en bättre värld med brådskan att man måste agera nu för klimatet och miljön." 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?