Spotifyveteran utses till en av näringslivets mäktigaste

Under fyra år ledde hon Spotifys globala expansion. Nu hjälper Cecilia Qvist i stället andra svenska techbolag ut i världen. ”Att kunna zooma in och zooma ut är viktigt för att kunna förstå olika marknader”, säger profilen, som nu prisas för sina internationella framgångar på Di:s rankning Näringslivets mäktigaste kvinna.

Cecilia Qvist
Cecilia Qvist

2017 började Cecilia Qvist på Spotify med den officiella titeln ”Global Head of Markets”. 

Hon hade en bakgrund med globalt ansvar på företag som Nasdaq, Swedbank och Ericsson. Som ansvarig för musikjättens marknader – befintliga såväl som nya – ledde Cecilia Qvist Spotify under en framgångsrik expansionsresa. Bolaget gick från att finnas på 65 marknader till dagens 178.

”Det har varit fantastiskt. Om man backar till när Spotify startade 2008 var det en revolutionerande affärsidé som inte alla trodde på”, säger Qvist. 

”Tittar man på var Spotify är i dag har man förändrat musikindustrin och hur man levererar ljud överlag. Jag är jättestolt över att se var de är.”

Hur tar man sig an dessa marknader som alla är väldigt olika samtidigt som man behåller varumärkets trovärdighet?
”Man måste ha klart för sig vilken hypotes man ska gå in med och jobba utefter den. Överlag har jag lärt mig att förstå det lokala narrativet och vikten av att jobba med rätt team.”

I augusti 2020 lämnade Cecilia Qvist sin operativa roll på Spotify. Samtidigt har hon tagit plats i styrelsen hos flera svenska techbolag som Trustly, Cint – men också investmentbolaget Kinnevik.

Cecilia Qvist utses nu av Di, i samarbete med Svensk-amerikanska handelskammaren i New York, till den kvinna som har haft störst internationell framgång under året. Själv menar New York-baserade Qvist att framgång ofta kokar ned till medarbetarna.

”Man kan dra upp hur många strategier på ett papper som helst, men i slutändan så är det människorna runtomkring som får det att fungera. Jag har haft turen att jobba med otroligt duktiga människor.” 

Enligt en rapport från stiftelsen Allbright, som släpptes i våras, präglas techsektorn i Sverige fortfarande av grabbighet, bland vd:arna i de 14 granskade bolagen återfinns bara en kvinna. Cecilia Qvist menar att hon personligen inte känner igen sig, men att hon gärna ser fler kvinnor på höga positioner.

”Det är en sak som jag tror att alla jobbar för. Jag har också i många sammanhang sett att team som är mer utspridda utifrån kön, kompetens och bakgrund blir mer framgångsrika över tid.”

Hur ska man göra för att öka mångfalden och jämställdheten på höga positioner?
”Jag tror att det börjar med att styrelsen och koncernledningen bestämmer sig för att det här är en viktig fråga. Sluta snacka, börja göra.”

 

Se intervjun med Cecilia Qvist i tv-inslaget ovan.

 


Innehåll från VilokanAnnons

Cirkulär vattenanvändning: ”Framsynta industrier återanvänder sina resurser”

Vatten är snabbt på väg att bli en bristvara – men ändå släpps 80 procent av världens avloppsvatten rakt ut i miljön. När allt fler företag vill ändra på det ökar intresset för Vilokan. Den svenska miljöteknikkoncernen hjälper kunder över hela världen att ta vara på sitt vatten och återanvända det i slutna kretslopp.

– Genom att skapa slutna system hjälper vi våra kunder att bli oberoende. När vattenbristen förvärras kommer företag som återanvänder vatten att ha ett försprång – både vad gäller lönsamhet och samhällsansvar, säger Lars Rosell, medgrundare av Vilokankoncernen. 

Vilokan har arbetat med innovation inom miljöteknik, vattenrening och återvinning i över 30 år. Under den tiden har samhället misslyckats med att värna sitt vatten, trots att varken människor eller industri klarar sig utan. Först nu ser Lars Rosell hur en ny syn på vatten som råvara börjar etableras. 

– Framgångsrikt miljöarbete bygger på att det är lönsamt. Vi ser hur efterfrågan på våra lösningar ökar och i dag hjälper vi industrier i allt fler länder att sluta sina kretslopp, säger Lars Rosell. 

Vatten står i fokus för mål nummer sex bland de globala målen för hållbar utveckling. Att fler stora aktörer tar steget att bli vattenförvaltare är avgörande för att angripa vattenbristen.

– Framsynta industrier vill ta ansvar för rent vatten, ren luft, säker arbetsmiljö och säkra produkter. Då är det smart att återanvända de resurser de redan har. Det är absurt att använda dricksvatten till industriprocesser och sedan inte ta tillvara på avloppsvattnet, säger Lars Rosell. 

Ett exempel på lönsam cirkulering är Vilokans hantering av den vätska som används för att ta bort isbeläggning på flygplan. Vilokans anläggning på Arlanda återvinner vatten och glykol ur vätskan från 14 svenska flygplatser. Sedan i oktober 2018 har 58 000 ton vatten renats från tungmetaller och glykol. Samtidigt som verksamheten är lönsam för alla parter har den på två och ett halvt år sänkt flygplatsernas utsläpp med motsvarande 26 000 ton koldioxid, bara genom att återanvända råvarorna.

Omvärlden har snabbt fått upp ögonen för potentialen i att återvinna avisningsvätska. Vilokan har sålt anläggningar till flera flygplatser i Europa och Nordamerika och driver en rad samarbeten med globala aktörer kring återvinning av vatten och lösningsmedel.

I takt med att allt fler industrier i hela världen inser lönsamheten i en effektiv, cirkulär hantering av resurser ökar efterfrågan på Vilokans kunnande och färdiga lösningar. I dag arbetar Vilokankoncernen mot ett 20-tal länder, en siffra som väntas stiga de närmaste åren. Med 70 anställda och en omsättning som närmar sig en halv miljard kronor befinner sig Vilokan i en kraftigt expansiv fas.

– Vi söker hela tiden efter nya medarbetare som delar vår vision om ett samhälle där vi tar vara på värdefulla resurser. Omställningen till en hållbar och cirkulär värld har bara börjat och vi är med och driver på den, säger Lars Rosell.

OM VILOKAN GROUP

– Bygger på mer än 30 års erfarenhet av innovation inom miljöteknik

– Har hjärtat i miljöteknik, vattenrening och återvinning

– Har resurser och erfarenhet för att serva såväl globala koncerner som mycket små aktörer

– Erbjuder helhetslösningar med drift och finansiering

– Har en cirkulär lösning som ger ytterligare vinster för miljö och ekonomi

Kontakta Vilokan för mer information

 

Mer från Vilokan

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vilokan och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?