1515
Annons

Spotifyinvesteraren: Nån gång kommer vi göra en exit

Spotifys börsnotering närmar sig med stormsteg. Riskkapitalbolaget Northzone investerade i bolaget för tio år sedan och snart börjar det bli dags för bolaget att göra en exit. 

På tisdagen är det dags för den svenska musiktjänsten Spotify att göra entré på New York-börsen. Riskkapitalbolaget Northzone var en av de första externa delägarna och investerade i bolaget redan 2008. 

Kommer ni sälja under första handelsdagen?

"Vi har varit ägare i tio år och det här är en fond som är i slutskedet av sin existens. Så det är naturligt att vi nån gång kommer göra en exit. Det kan göras på flera olika sätt. Ett är så klart att sälja och ett annat är att distribuera våra aktier till fondens investerare", säger Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone, i en intervju med Bloomberg. 

"Vi vet att flera av våra fondinvesterare är väldigt intresserade av Spotifys långsiktiga utsikter så det kan vara ett väl fungerande alternativ", fortsätter han. 

Till skillnad från mer traditionella börsnotering har Spotify valt att göra en direktnotering och kommer inte att ge ut några nyemitterade aktier. Därmed finns det inte heller någon teckningskurs. 

"Spotify behöver inte ta in nytt kapital. Det är ett bolag med stor kassa, vilket framgår av prospektet, och ett väldigt välkänt varumärke. Så jag tror att det här ganska okonventionellt men passar bolagets syften", säger Pär-Jörgen Pärson till Bloomberg. 

Pär-Jörgen Pärson är inte heller allt för orolig över att tillverkarna av smarta högtalare ska börja sätta upp hinder för Spotify. 

"Det kan mycket väl ske en förändring kring hur folk vill konsumera sin musik med röstassistans. Spotify funkar dock väldigt bra med till exempel Amazons Alexa och vi ser ingen anledning till att Spotify inte ska finnas i andra enheter", säger han och poängterar att en av Spotifys styrkor är förmågan att integreras i alla olika enheter. 

Gastrologik bommar igen – blir den andra tvåstjärniga krogen i år

Gastrologik på Östermalm i Stockholm stänger vid årsskiftet.

Därmed försvinner två av fyra restauranger med två stjärnor i franska Guide Michelin vid årets slut. Den andra är Oaxen Krog, som också ligger i Stockholm. 

Jacob Holmström och Anton Bjurh, som driver Gastrologik.
Jacob Holmström och Anton Bjurh, som driver Gastrologik.Foto:Gustaf Månsson

”Vi tog beslutet att 2022 blir vårt sista år när pandemin började klinga av i slutet av förra året”, säger kocken Jacob Holmström, som driver Gastrologik tillsammans med Anton Bjuhr.

”Efter vårt tioårsjubileum förra hösten satte vi oss ned för att fundera på vad vi vill göra de kommande tio åren. Vi kom fram till att vi vill tillbringa dem på något annat sätt.” 

Kockarna Jacob Holmström och Anton Bjuhr äger tillsammans 60 procent av Gastrologik. Resterande 40 procenten ägs av Patrik Hannell, företagare i Falkenberg.

Duon går nu skilda vägar, Anton Bjuhr flyttar till Torekov i Skåne. 

Under de dryga tio åren på Artillerigatan i Stockholm har deras restaurang gästats av såväl USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton som rocksångaren Bruce Springsteen med band.

USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton och rocksångaren Bruce Springsteen.
USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton och rocksångaren Bruce Springsteen.Foto:Ginosphotos, Brad Barket

Några månader efter Clintons besök 2012 utsågs Gastrologik till Årets Affärskrog av Di Weekend.

”Det har varit många höjdpunkter under de här åren, men det är några som står ut”, säger Jacob Holmström.

”Den första stjärnan i Guide Michelin 2013 var en enormt stor sak. Det var en verklig bekräftelse. I och med det var vi en stjärnkrog och det kändes himla fint. En annan höjdpunkt var förstås när vi äntligen fick den andra stjärnan 2019. Det hade vi jobbat för länge då och det kändes som det aldrig skulle lossna.”

”Hillary Clintons besök var så klart häftigt. Hela kvarteret var avspärrat den dagen av säkerhetsskäl. Bruce Springsteens besök 2013 var också en milstolpe.”

Gastrologiks lokaler på Artillerigatan.
Gastrologiks lokaler på Artillerigatan.Foto:Gustaf Månsson

Hörnlokalen på Östermalm har sina begränsningar och om Gastrologik skulle tagit sats mot en tredje stjärna hade det krävts nya, större lokaler med andra resurser. Sådana blir snart lediga, Oaxen Krog & Slip på Djurgården är till salu. Men när det blev känt i våras hade krögarna på Gastrologik redan bestämt sig för att stänga och gå skilda vägar, enligt Jacob Holmström.

”Oaxen hade kunnat passa oss rätt bra, men jag vill personligen ta en paus från arbetet med att driva finkrog. Det är välbehövligt för familjelivet. Jag var 29 år när vi öppnade Gastrologik och Anton är något år äldre. Då hade ingen av oss familj eller var gifta, våra nuvarande fruar var våra flickvänner då.” 

Vad de ska göra i framtiden säger sig Jacob Holmström inte veta.

”Jag vill hitta den glöd som jag hade 2010 när vi satt och planerade den här restaurangen. När jag hittar den kommer det att hända igen att jag öppnar något.”

När Gastrologik och Oaxen stänger återstår endast två restauranger med två stjärnor i Guide Michelin, Aloë i Älvsjö och Vollmers i Malmö. Högsta betyg, tre stjärnor, är det bara en restaurang som har, Frantzén i Stockholm.

Under de senaste tre åren har fyra tvåstjärniga krogar försvunnit. Förutom de nämnda har Fäviken Magasinet i Jämtland och Daniel Berlin i Skåne Tranås lagts ned.

Den sista kväll som Gastrologik håller öppet blir den 17 december.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera