ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Sportlovet är 10 procent dyrare 2019

  • Foto: PATRICK SÖRQUIST

Hög efterfrågan har fått priset på en skidsemester i svenska fjällen att sticka iväg rejält de senaste åren, visar siffror från Länsförsäkringar. ”Det gäller att vara smart och boka i god tid”, säger privatekonomen Emma Persson.

Prislappen för en svensk skidsemester blir större. I takt med att intresset för fjällen ökar växer även kostnaderna för turisterna. En sportlovsvecka 2019 på en svensk skidort för en tvåbarnsfamilj går på närmare 31.000 kronor – en ökning med 10 procent jämfört med i fjol och närmare 50 procent dyrare än för sex år sedan, enligt statistik från Länsförsäkringar.

”Med en svagare krona ser vi att fler väljer att semestra på hemmaplan och då vänder man sig till de svenska fjällen. Prisutvecklingen hänger ihop med utbud och efterfrågan. Desto mer populärt det blir, desto mer kan man passa på att höja priserna”, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Framför allt är det priset på boende och liftkort som ökar. För några år sedan övergick den dominerande aktören i svenska vinterfjäll, skidturismbolaget Skistar, till en differentierad prissättning. Det har gett större svängningar i prisbilden för bolagets produkter, enligt presschefen Linda Morell.

”Vissa liftkort har inte prishöjts mer än 2,2 procent, medan liftkorten de mest efterfrågade perioderna har blivit något dyrare”, säger hon.

Som Di tidigare har rapporterat, ökade snittpriset för ett liftkort med 3 procent under fjolåret, enligt uppgifter från Svenska Skidanläggningars organisation, Slao. Totalt sålde branschen liftkort för 1,7 miljarder kronor – en ökning med 16 procent jämfört med året innan. 

Trängseln har gett en stark tillväxt till besöksnäringen i de svenska fjällen. Skistar redovisade vid den senaste delårsrapporten i oktober en bokningsuppgång på fem procent inför kommande vintersäsong jämfört med vid samma tidpunkt förra året. Fjolårets stora snömängder är ännu en faktor som nu gör att svenskarna vallfärdar till fjällen, enligt Linda Morell.

Och trenden ser ut att hålla i sig. Större medvetenhet som flygresornas klimatpåverkan kan vara ytterligare faktorer som påverkar våra semesterbeteenden, menar Emma Persson.

”Många har klimatångest och vill inte flyga i samma utsträckning som tidigare och då blir alternativet att istället ta bilen till en svensk skidort”, säger hon.

För den som trots det växande priset ändå vill bege sig till fjällen under sportlovsveckan finns det en rad saker att tänka på som kan hålla nere kostnaderna, menar Emma Persson. 

”Det gäller att vara lite smart och vara ute och boka i god tid. Det kan även vara en bra idé att titta på andra alternativ till boende än det som erbjuds av skidorterna och att åka tillsammans med andra familjer och dela på kostnaderna”, säger hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer