1515
Annons

Sportbetting legaliseras i New York – öppning för svenska bolag

Delstaten New York legaliserar sportbetting på nätet. Det kan gynna svenska spelrelaterade bolag som Kindred och Kambi.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo.
New Yorks guvernör Andrew Cuomo.

Efter intensiva förhandlingar i huvudstaden Albany under påskhelgen har delstaten New York till slut fått en budget för året, sex dagar efter att deadlinen passerades förra veckan. Det slutgiltiga godkännandet lär inte ske förrän på onsdagen, men eftersom Demokraterna kontrollerar båda kamrarna väntas hela paketet godkännas.

Trots att den federala staten pytsar in 12,5 miljarder dollar, 107,6 miljarder kronor, i coronastöd till New York i år pressades delstatens finanser av stora satsningar på bland annat utbildning och stöd till så väl hyresgäster som hyresvärdar, som drabbats hårt i pandemin.

Det beräknade budgetunderskottet var en faktor bakom att delstatens politiker röstade för att legalisera marijuana tidigare i år. I tisdagens budgetöverenskommelse legaliseras också sportbetting på nätet.

Så sent som vid årsskiftet var guvernören Andrew Cuomo fortfarande emot en legalisering. Men i januari gjorde han helt om och föreslog en modell där delstaten delar ut ett begränsat antal licenser med förhoppningen om att kunna maximera skattesatsen på bettingbolagens intäkter. 

”Vi skriver kontrakt med dem och vi kommer att tjäna pengarna. Vi behöver inte casinona som en mellanhand”, sa Andrew Cuomo under en presskonferens tidigare i veckan.

Det är i grova drag den modell som i dag används i bland annat New Hampshire där delstaten får 51 procent av bruttointäkterna från onlinespel. Det står i bjärt kontrast till exempelvis New Jersey, som delat ut betydligt fler licenser men samlar in större skatteintäkter i absoluta termer enligt en sammanställning från organisationen NCSL som företräder USA:s lokala parlament.

Kritiker inom Demokraterna i New York som drivit frågan länge hade hellre velat se ett sådant upplägg med fler operatörer.

Några detaljer är ännu inte kända eftersom den faktiska budgetlagen fortfarande inte tryckts.

New York är USA:s fjärde mest befolkade delstat och väntas bli en av landets största bettingmarknader på sikt. Guvernörens stab beräknar att skatteintäkterna från onlinespellicenserna ska uppgå till över 4 miljarder kronor årligen på sikt.

Som Di tidigare rapporterat är sportboksleverantören Kambi KAMBI +4,07% Dagens utveckling ett av de svenska börsbolag som har mest att vinna på en legalisering av onlinespel i New York. Operatören Kindred KIND SDB +1,32% Dagens utveckling , som bland annat har verksamhet på andra sidan Hudsonfloden i New Jersey, kan också gynnas av förslaget.

Kindred backade dock i den inledande handeln på Stockholmsbörsen på onsdagen. Kambi steg initialt knappt 2 procent men uppgången mattades därefter.


Innehåll från AccentureAnnons

Bransch i omvandling: Det här krävs för partnerskap med den nya elkunden

Vinterns elpriser har, minst sagt, fått konsumenterna att lägga märke till sin elräkning. Nu måste elbolagen visa kunderna att de erbjuder något mer än bara en faktura, och det finns framförallt fem områden som krävs för att skapa partnerskap med den nya elkunden.

Läs mer om vad som krävs för att bli framtidens elleverantör 

Det är mycket el på agendan just nu. Efter en vinter med rekordhöga elpriser har Rysslands invasion av Ukraina satt kniven mot strupen på den europeiska energianvändningen, samtidigt som klimatkrisen kräver en omställning från fossila bränslen i varenda bransch, från transport till ståltillverkning.

– Energi är verkligen en bransch under stark omvandling, och det sker brett i hela samhället, konstaterar Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

– Framförallt ser vi att kunderna, oavsett om det är privatkunder eller företagskunder, i dag ställer helt andra krav på sin elleverantör än vad de har gjort tidigare.

Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.
Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

Rapporten ”The New Energy Consumer” från Accenture konstaterar att relationen mellan kund och elleverantör tidigare var i princip transaktionsbaserad. El kom ur två hål i väggen, räkningen betalades, ingen tänkte mer på det än så.

– Men både det höga elpris vi ser nu och den höga medvetenhet som finns kring hållbarhet har ändrat det här markant. Slutkunden idag vill vara med och bidra till energi-omställningen genom att köpa grönare el, men de vill också ha hjälp från elbolagen med att effektivisera sin egen elkonsumtion.

Perspektivskifte av stora mått

Och det här ställer elbolagen inför ett perspektivskifte av stora mått. Inte minst kräver det en ny syn på vad som egentligen skapar värde för både dem själva, och för kunden. Enligt rapporten är det framförallt fem områden som elbolagen behöver fundera över för att skapa en känslomässig, snarare än transaktionsbaserad, relation med sina kunder: Syfte, Produkter, Teknikplattformar, Talang och Partnerskap.

– Alla de här fem är lika viktiga, men att ha ett ambitiöst och genuint syfte som fylls med reellt innehåll snarare än floskler är grunden. Syftet skall sedan driva åtgärder, för det är utan tvekan så att kunder och företag vill köpa tjänster och produkter från företag som bidrar till omställningen kring hållbarhet.

Det är med ett tydligt syfte företagen kan hitta riktningen för att utveckla nya produkter och tekniska plattformar, det är med ett tydligt syfte de kan attrahera anställda och kunder, och det är med ett tydligt syfte de hittar de partnerskap som blir avgörande för att kunna bli en viktig spelare, inte bara på elmarknaden, utan i den energiomställning som nu sker inom hela samhället. Och här ser Fredrik Engdar att de svenska bolagen ligger bra till.

– Många svenska elbolag ligger redan långt framme, för de vet vad de vill åstadkomma och de verkar vara genuina i sin önskan att nå dit. Nu gäller det att ta nästa steg och fortsätta driva omvandlingen mot ett hållbart samhälle.

Rapporten visar även att konsumenterna vill ha hjälp att själva ställa om sin energikonsumtion. Dels via råd och tips, dels också via nya produkter och miljövänliga alternativ. 

– De svenska bolagen ligger bra till när det gäller att erbjuda grön el, men sen behöver de hjälpa kunderna i deras omställning och effektivisera elanvändningen. För att åstadkomma detta behövs både större insikt i kunders beteende och behov, samt nya typer av produkter. 

Nya former av partnerskap

En annan viktig aspekt av omställningen är nya former av partnerskap för att i nära samarbete med företagskunder och andra aktörer på marknaden förändra energianvändningen. 

– Partnerskap är en hjärtefråga för mig. Energiomställningen har redan lett till helt nya sorters gränsöverskridande samarbeten mellan branscher som vi inte har sett så ofta tidigare.

Till exempel möbelföretag som säljer solpaneler, snabbmatskedjor som blir laddstationer för elbilar, oljebolag som köper kraftbolag – kombinationerna är många, ibland överraskande och uppstår överallt.

– Det är den ökande kundinsikten, och självinsikten, som ligger bakom. Företagen inser att de inte kan göra allt själv, utan att de måste ingå partnerskap både med aktörer i andra branscher och med snabba, digitala startups som kan hjälpa till att utveckla nya förmågor och snabba på energiomställningen. De här konstellationerna kommer att vara avgörande för att klara av att vara relevant på den nya energimarknaden.

Läs mer om elbranschens omställning 

 

Mer från Accenture

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accenture och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?