1515

Splittrat Spanien går till val

Det regerande socialistpartiet PSOE är favorittippat när ett splittrat Spanien går till val. Men inget block lär få egen majoritet – och extremhögern väntas nå stora framgångar.

Premiärminister Pedro Sánchez skymtar på tv vid lunchtid på en restaurang i Madrid.
Premiärminister Pedro Sánchez skymtar på tv vid lunchtid på en restaurang i Madrid.Foto:Bernat Armangue

Partiledarna efterlyser ett högt deltagande i det pågående spanska valet. Socialistiska PSOE är favorittippat, men inget block lär få egen majoritet – och extremhögern väntas nå stora framgångar.

Om läget var ovisst när vallokalerna öppnade klockan nio på söndagsmorgonen lär det vara låst när de stänger klockan 20. Spanien är mer splittrat än någonsin – konflikten om Katalonien har lett till nyval, och även bidragit till det högerextrema partiet Vox framfart.

Polariseringen har ökat i frågor om jämställdhet och migration. Socialistregeringens beslut att gräva upp och flytta diktatorn Francisco Francos kvarlevor väcker högerns vrede. Anklagelser om korruption har kastats från alla håll.

”Jag önskar att spanjorerna skickar ett tydligt budskap, att det ska finnas ett så brett parlamentariskt underlag som möjligt som tillåter fyra år av stabilitet så att vi kan ta i tu med de stora åtgärderna som vårt land behöver”, säger premiärministern Pedro Sánchez i RTVE:s sändning efter att ha röstat i Madrid strax efter att vallokalerna öppnat.

Hans socialdemokratiska PSOE går visserligen mot en stor framgång jämfört med valet 2016 – men det kommer knappast att räcka för att bilda regering.

Kandidaterna möttes i tv-debatt den 22 april. Från vänster: konservativa Partido Populars partiledare Pablo Casado, premiärminister Pedro Sanchez, journalisten Xabier Fortes, Ciudadanos partiledare Albert Rivera and vänsteralliansen Unidas Podemos Pablo Iglesias.
Kandidaterna möttes i tv-debatt den 22 april. Från vänster: konservativa Partido Populars partiledare Pablo Casado, premiärminister Pedro Sanchez, journalisten Xabier Fortes, Ciudadanos partiledare Albert Rivera and vänsteralliansen Unidas Podemos Pablo Iglesias.Foto:Raul Tejedor

Enligt en prognos som El País har sammanställt utifrån flera opinionsundersökningar lär PSOE få runt 129 mandat. Ett rejält lyft jämfört med dagens 85. Men det krävs 176 mandat för en majoritet i den nedre kammaren i Spaniens parlament, ”el congreso de los diputados”, som i praktiken tillsätter landets premiärminister.

Den tänkbara samarbetspartnern, vänsteralliansen Unidas Podemos, får enligt samma prognos 35 mandat – och så länge Pedro Sánchez inte går med på att hålla en folkomröstning om katalansk självständighet kommer PSOE inte att få stöd av de mindre katalanska partierna i parlamentet.

”Mitt intryck är att det i Spanien finns en stor progressiv majoritet, och att det blir tydligt när valdeltagandet är högt”, säger Unidas Podemos ledare Pablo Iglesias, som röstade i Madrid, till de samlade medierna.

Inte heller högerblocket ser ut att kunna få till ett regeringsdugligt alternativ. Konservativa Partido Popular (PP) tappar enligt El País prognos rejält, från dagens 137 mandat till cirka 78.

”Det jag önskar mest är att valet ska ge en stabil regering”, säger PP:s ledare Pablo Casado i RTVE efter att ha röstat i Madrid. ”Det kan vara det mest avgörande valet på länge vad gäller Spaniens öde.”

Liberalkonservativa Ciudadanos tippas få cirka 46 mandat och det högerextrema uppstickarpartiet Vox 30. Om prognosen stämmer skulle PP och Ciudadanos inte kunna regera ens i samarbete med Vox, vilket man gör på regionnivå i Andalusien. Av allt att döma väntar tuffa förhandlingar efter valet, och eventuellt ännu ett nyval.

Vi behöver ett byte av epok i Spanien, ett regeringsbyte, säger Ciudadanos partiledare Albert Rivera i RTVE efter att ha röstat i L'Hospitalet utanför Barcelona.


Innehåll från KanthalAnnons

Miljösmart elvärme utklassar fossila bränslen

En elektrisk vagnugn i Kanthal’s eget stålverk i Hallstahammar där man värmer upp göt inför valsning upp till 1300 grader. Anders Björklund, vd på Kanthal.
En elektrisk vagnugn i Kanthal’s eget stålverk i Hallstahammar där man värmer upp göt inför valsning upp till 1300 grader. Anders Björklund, vd på Kanthal.

För att nå sitt mål om fossilfritt stål måste industrin sluta använda fossila bränslen till sina värmeprocesser. Ett alternativ som har funnits länge och som med den senaste tidens klimatfokus har blivit alltmer efterfrågat är elektrisk värme, som har mycket hög verkningsgrad, ger exakt temperaturkontroll och kan ta bort koldioxidutsläppen helt om det kopplas till förnybar el.

Värmeprocesser står för drygt 60 procent av industrins energibehov och nästan 20 procent av den totala globala energikonsumtionen.

– Elektrisk värme kan hjälpa stålindustrin att minska sina utsläpp samtidigt som man får en väldigt hög verkningsgrad. Använder du dig av förnybar el, som vi har god tillgång till i Sverige, kan du komma ner till noll koldioxidutsläpp. Eluppvärmning tar även bort utsläpp av kväve- och svaveldioxider helt, säger Anders Björklund, vd på Kanthal.

En missuppfattning som har funnits är att elektrisk värme inte kan skapa tillräckligt höga temperaturer, men det stämmer inte. 

– Elektrifiering ger en väldigt hög verkningsgrad på upp till 95 procent, och med temperaturer upp till 1850 grader. Avancerade kontrollsystem gör dessutom att du kan få en precis temperaturkontroll, plus minus en grad, samtidigt som el ger en säkrare, renare och tystare produktionsmiljö, säger Anders Björklund.

Ett företag som under flera år samarbetat med Kanthal är Ovako, som de senaste åren har elektrifierat 14 av sina värmebehandlingsugnar.

– Den uppskattade koldioxidbesparingen är cirka 1400–2000 ton per år och ugn. Elektrifieringen har också skapat en stabilare produktion som minskat det dagliga underhållet rejält, förklarar Anders Björklund. 

Elektrisk värme är också en av nycklarna till fossilfri framställning av stål genom en så kallad direktreduktionsprocess. Här samarbetar Kanthal med HYBRIT för att utveckla en elektrisk värmelösning för vätgasen som ska ersätta kol och koks i reduktionen av järnmalm.

– Ambitionen är att utveckla en storskalig värmelösning som kan värma stora mängder vätgas upp till 1000 grader. För oss som jobbar med att göra alla värmeprocesser inom ståltillverkning gröna, är det här en av de svåraste pusselbitarna för att stålet ska kunna produceras helt fossilfritt, säger Anders Björklund.

Om Kanthal

Kanthal är världsledande tillverkare av industriella värmningslösningar. Företaget har en stark tradition av forskning och utveckling i nära samarbete med kunder och deras kompetens sträcker sig över en bred flora av applikationer, från dagens teknik till morgondagens lösningar på globala utmaningar.

www.kanthal.com/electrification 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kanthal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?