1515

Splittrat Spanien går till val

Det regerande socialistpartiet PSOE är favorittippat när ett splittrat Spanien går till val. Men inget block lär få egen majoritet – och extremhögern väntas nå stora framgångar.

Premiärminister Pedro Sánchez skymtar på tv vid lunchtid på en restaurang i Madrid.
Premiärminister Pedro Sánchez skymtar på tv vid lunchtid på en restaurang i Madrid.Foto:Bernat Armangue

Partiledarna efterlyser ett högt deltagande i det pågående spanska valet. Socialistiska PSOE är favorittippat, men inget block lär få egen majoritet – och extremhögern väntas nå stora framgångar.

Om läget var ovisst när vallokalerna öppnade klockan nio på söndagsmorgonen lär det vara låst när de stänger klockan 20. Spanien är mer splittrat än någonsin – konflikten om Katalonien har lett till nyval, och även bidragit till det högerextrema partiet Vox framfart.

Polariseringen har ökat i frågor om jämställdhet och migration. Socialistregeringens beslut att gräva upp och flytta diktatorn Francisco Francos kvarlevor väcker högerns vrede. Anklagelser om korruption har kastats från alla håll.

”Jag önskar att spanjorerna skickar ett tydligt budskap, att det ska finnas ett så brett parlamentariskt underlag som möjligt som tillåter fyra år av stabilitet så att vi kan ta i tu med de stora åtgärderna som vårt land behöver”, säger premiärministern Pedro Sánchez i RTVE:s sändning efter att ha röstat i Madrid strax efter att vallokalerna öppnat.

Hans socialdemokratiska PSOE går visserligen mot en stor framgång jämfört med valet 2016 – men det kommer knappast att räcka för att bilda regering.

Kandidaterna möttes i tv-debatt den 22 april. Från vänster: konservativa Partido Populars partiledare Pablo Casado, premiärminister Pedro Sanchez, journalisten Xabier Fortes, Ciudadanos partiledare Albert Rivera and vänsteralliansen Unidas Podemos Pablo Iglesias.
Kandidaterna möttes i tv-debatt den 22 april. Från vänster: konservativa Partido Populars partiledare Pablo Casado, premiärminister Pedro Sanchez, journalisten Xabier Fortes, Ciudadanos partiledare Albert Rivera and vänsteralliansen Unidas Podemos Pablo Iglesias.Foto:Raul Tejedor

Enligt en prognos som El País har sammanställt utifrån flera opinionsundersökningar lär PSOE få runt 129 mandat. Ett rejält lyft jämfört med dagens 85. Men det krävs 176 mandat för en majoritet i den nedre kammaren i Spaniens parlament, ”el congreso de los diputados”, som i praktiken tillsätter landets premiärminister.

Den tänkbara samarbetspartnern, vänsteralliansen Unidas Podemos, får enligt samma prognos 35 mandat – och så länge Pedro Sánchez inte går med på att hålla en folkomröstning om katalansk självständighet kommer PSOE inte att få stöd av de mindre katalanska partierna i parlamentet.

”Mitt intryck är att det i Spanien finns en stor progressiv majoritet, och att det blir tydligt när valdeltagandet är högt”, säger Unidas Podemos ledare Pablo Iglesias, som röstade i Madrid, till de samlade medierna.

Inte heller högerblocket ser ut att kunna få till ett regeringsdugligt alternativ. Konservativa Partido Popular (PP) tappar enligt El País prognos rejält, från dagens 137 mandat till cirka 78.

”Det jag önskar mest är att valet ska ge en stabil regering”, säger PP:s ledare Pablo Casado i RTVE efter att ha röstat i Madrid. ”Det kan vara det mest avgörande valet på länge vad gäller Spaniens öde.”

Liberalkonservativa Ciudadanos tippas få cirka 46 mandat och det högerextrema uppstickarpartiet Vox 30. Om prognosen stämmer skulle PP och Ciudadanos inte kunna regera ens i samarbete med Vox, vilket man gör på regionnivå i Andalusien. Av allt att döma väntar tuffa förhandlingar efter valet, och eventuellt ännu ett nyval.

Vi behöver ett byte av epok i Spanien, ett regeringsbyte, säger Ciudadanos partiledare Albert Rivera i RTVE efter att ha röstat i L'Hospitalet utanför Barcelona.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?