Splittrat SD petar toppnamn

Sverigedemokraternas valkonferens har antagit partiets valsedel till riksdagen.

Där finns inte den omstridde Kent Ekeroth med.

Kent Ekeroth.
Kent Ekeroth.Foto:Claudio Bresciani/TT
Sverigedemokraterns partiledare Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraterns partiledare Jimmie Åkesson.Foto:Vilhelm Stokstad/TT

Ekeroth hoppades på att SD:s valkonferens skulle anta den alternativa valsedel som partidistriktet i Västerbotten lanserat. Där var Ekeroth ett av namnen. Men valberedningens namnlista vann klart med siffrorna 119 mot 52 röster. Det hjälpte inte att Ekeroth inför omröstningen försäkrade att han ska leva ett lugnare privat liv i fortsättningen.

"Jag har övergått till att leva som en munk kvällar och helger och sträcktittar i stället på Netflix", sade han.

Ekeroth har flera gånger hamnat i blåsväder på grund av sitt uteliv, vilket varit ett tungt skäl till att han inte anses platsa på valsedeln. Han har hamnat i uppmärksammade krogbråk och var även inblandad i den så kallade järnrörsskandalen för flera år sedan. Men Ekeroth har kritiserats för till exempel hur han har agerat i sociala medier.

"Det är ett problem att enskilda ledamöter gör ständiga uttalande eller har ett leverne som gör att jag ständigt måste svara på frågor om dem i intervjuer", sade SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Ekeroth tror att Åkesson var oroad för att många ombud stöttat honom i debatten inför beslutet och därför kände sig tvungen att gå upp en extra gång i talarstolen.

De som kritiserat valberedningens namnlista ansåg att partiet slänger bort erfarenhet och kompetens, eftersom många av de nuvarande riksdagsledamöterna inte finns med på valsedeln. Björn Söder, riksdagens andre vice talman och tidigare partisekreterare i SD, beskrev Ekeroth som "kanske den hårdast arbetande riksdagsledamot" SD haft.

Bengt Malmberg, ombud från Skåne, ansåg att bilden av Ekeroth är orättvis.

"Kents negativa publicitet är en mediaskapelse som vi alla gått på", sade han.

Mattias Krantz från Västra Götaland tyckte att partiet behöver stenhårda retoriker som Ekeroth, som inte viker sig

Partiledningen vill dock få bort stämpeln på SD som ett parti för unga arga män. SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, betonade vikten av att partiet förnyar sig.

"Vi måste göra upp med stereotyper och nidbilder som finns av partiet", sade SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson.

På valsedeln som konferensen antog finns 59 namn, varav är 17 kvinnor. Bland de som inte platsar i listan märks också partiets försvarspolitiske talesperson och tidigare partiledare Mikael Jansson.

Ekeroth tänker arbeta på i riksdagen tiden ut men inte delta i valrörelsen. Och sedan flyttar han troligen till Ungern.

Några planer på att gå med i något annat parti har han inte.

"Jag är livstidsmedlem i Sverigedemokraterna", säger han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?