1515
Annons

Spionanklagad Ukrainakonsul gripen i Ryssland

Ryska säkerhetstjänsten (FSB) har gripit en ukrainsk diplomat som anklagas för att ha tagit del av hemliga uppgifter som han ska ha fått av en rysk medborgare. Gripandet skedde i fredags.

”En ukrainsk diplomat, konsuln på Ukrainas generalkonsulat i Sankt Petersburg Alexander Sosonyuk, har gripits av ryska säkerhetstjänsten”, skriver FSB i ett uttalande.

Detaljerna kring gripandet är inte kända, inte heller bakgrunden.

Sosonyuk kommer nu att utvisas, enligt Dmitrij Novikov, förste vice ordförande i statsdumans utrikesutskott.

Den redan bottenfrusna relationen mellan regeringarna i Moskva och Kiev har försämrats ytterligare de senaste veckorna, då Ryssland mobiliserat vid gränsen mot Ukraina.

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Besked om Cecilia Skingsleys ersättare dröjer

Beskedet om vem som ersätter Cecilia Skingsley i Riksbankens direktion dröjer, trots att en hektisk beslutsperiod väntar med fler troliga räntehöjningar.

”Ni kommer att få besked den 2 september, då fullmäktige sammanträder, om vi har en ersättare eller inte”, säger Susanne Eberstein (S), ordförande i riksbanksfullmäktige.

Cecilia Skingsley.
Cecilia Skingsley.Foto:TT, Joey Abrait

Riksbankschef Stefan Ingves kommer att lämna sin roll vid årsskiftet och ersätts då av Finansinspektionens nuvarande generaldirektör Erik Thedéen. Men en annan tung roll i direktionen kommer snart att vara vakant, då förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley lämnar för ett chefsjobb på den internationella centralbanksorganisationen BIS.

Riksbankschef Stefan Ingves (till vänster) lämnar sin post och Finansinspektionens nuvarande generaldirektör Erik Thedéen tar över.
Riksbankschef Stefan Ingves (till vänster) lämnar sin post och Finansinspektionens nuvarande generaldirektör Erik Thedéen tar över.Foto:Jesper Frisk, Pontus Lundahl/TT

När Riksbankens direktion senast sammanträdde i slutet av juni, där det beslutades att styrräntan ska höjas med 50 punkter till 0,75 procent, blev Cecilia Skingsley avtackad av sina kollegor även om hon formellt sett lämnar sin tjänst den 15 augusti.

Susanne Eberstein (S), ordförande i det politiskit tillsatta riksbanksfullmäktige som utser direktionsledamöterna, väljer att vara fåordig om hur rekryteringsprocessen fortskrider.

”Nej, jag har inget att säga. Ni kommer att få besked den 2 september, då fullmäktige sammanträder, om vi har en ersättare eller inte”, säger hon kortfattat när Di ringer upp.

Susanne Eberstein (S), ordförande för riksbanksfullmäktige.
Susanne Eberstein (S), ordförande för riksbanksfullmäktige.Foto:Joey Abrait

Riksbankens direktion håller sitt första sammanträde efter sommaren den 13 september. Knappt en vecka senare, den 19 september, sker årets fjärde av totalt fem penningpolitiska möten. Då väntas Riksbanken höja styrräntan ytterligare – och det rejält, kanske med så mycket som 0,5 eller 0,75 procent enligt en del prognoser.

Till saken hör att Sverige är på väg att få en ny riksbankslag, som bland annat innebär att antalet ledamöter i direktionen ska minskas från sex till fem. Riksdagen har delvis redan sagt ja till den nya lagen, men en andra omröstning sker efter valet i september eftersom det handlar om en grundlagsändring och skulle kunna träda i kraft 1 januari 2023. Däremot skulle direktionen få bestå av sex ledamöter under en övergångsperiod fram till 2028.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera