ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Spiltan tar rygg på Buffett

  • Warren Buffett. Foto: AP

Fondbolaget Spiltan satsar globalt. En kopia av investmentbolagfonden Sverige ska locka fondspararna. Bland innehaven märks Warren Buffetts Berkshire Hathaway och Fiat-familjen Agnellis Exor.

Med en låg förvaltningsavgift, 0,20 procent, och passiv förvaltning av enbart svenska investmentbolag har Spiltans Investmentbolag på kort tid vuxit till 3 miljarder kronor i förvaltat kapital. Nu väljer fondbolaget att växla upp konceptet till en global fond med liknande strategi.

Ett 30-tal av världens dryga 100 stora investmentbolag har med hjälp av rådgivare och nätverk utomlands valts ut i fonden, som startar den 4 oktober.

”Vi startar med några tiotals miljoner kronor i fonden, så redan från dag 1 är vi investerade i de största investmentbolagen. Med tiden hoppas vi kunna nå samma framgångar som vår svenska investmentbolagfond”, säger Erik Brändström, vd Spiltan Fonder.

Fonden handlas dagligen, får en förvaltningsavgift på 0,5 procent och ska bland annat finnas på det statliga premiepensionstorget.

”Vi erbjuder en global riskspridning till låg kostnad. Över tiden har den goda förutsättningar att slå index”, säger Erik Brändström.

Det största innehavet från start är Berkshire Hathaway, lett av den legendariske värdeinvesteraren Warren Buffett.  Spiltans globalfond förvaltas av Jörgen Wärmlöv.

”Det är bättre att låta några av världens bästa investerare göra jobbet åt oss än att själva försöka hitta vinnarna bland 68.000 börsbolag. Dessutom kan vi göra det till en låg och konkurrenskraftig avgift”, säger han.

”Investmentbolagen vi väljer ska ha starka och drivande ägare, som över tiden skapat god avkastning.”

Några exempel är kanadensiska Fairfax Holding med innehav i Blackberry, IBM och Bank of Ireland. Bolaget leds av värdeinvesteraren Prem Watsa. Amerikanska Loews Corp, lett av bröderna Tisch, har också lockat fonden. Loews är storägare i bland annat General Electric, Johnson & Johnson, Loews Hotels och Boardwalk Pipeline Partners.

I Europa har fonden hittat Exor, som drivs av John Elkann. Hans morfar Gianni Agnelli grundade bolaget på 60-talet. I dag har bolaget stora innehav i bland annat Fiat och Ferrari. Ett annat europeiskt bolag är Groupe Bruxelles Lambert, med innehav i spritjätten Pernod Ricard, sportbolaget Adidas och energibolaget Total. Bolaget leds av Albert Frére och Ian Gallienne.

I fonden finns också japanska Softbank, som leds av it-specialisten Son Masayoshi. Investmentbolaget äger bland annat delar av Allibaba Group, Sprint och Yahoo Japan.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies