1515

Spiltan köper mer i Fingerprint

Investment AB Spiltan har mer än fördubblat sitt innehav av Fingerprint Cards-aktier efter torsdagens kvartalsrapport, som gav ett stängningsfacit på minus 3,3 procent för biometribolaget.

Det säger Spiltans vd Per H Börjesson till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen, efter att under förmiddagen ha twittrat om att ha köpt Fingerprintaktier, och i sitt mikroblogginlägg tacksamt konstaterat kursdämpande rapportkritik från analytiker och medier, men inte preciserat hur många aktier som köptes.

"Det var ungefär i samma storleksordning som vi hade. Vi har ökat, det var det som var poängen", säger han först till Direkt, och bekräftar riktigheten i Holdings uppgift om 60.000 ägda aktier den 30 september.

I en senare kommentar, då han tillagt att Spiltan "mer än fördubblat vårt innehav", nämner han att innehavet är värt cirka 20 miljoner kronor med fredagens kurs, dock utan att precisera hur många aktier Spiltan har köpt. Värdet han nämner skulle dock innebära ett fyrfaldigande av innehavet den 30 september.

Han påpekar dock att det nuvarande innehavet alltjämt utgör mindre än en procent av investmentbolagets totala aktieportfölj, som han uppger är värd cirka 2,5 miljarder kronor (spelbolaget Paradox Interactive står för större delen av portföljvärdet) - den höga teknologirisken är inget förebilden Warren Buffett skulle attraheras av, konstaterar den svenska "värdeinvesteraren".

Den 30 juni skrev Per H Börjesson ett blogginlägg där han resonerade kring att Fingerprint trots att det åtnjuter högst tillväxt har lägst p/e-tal bland Stockholmsbörsens largecapbolag, men att svenska pensionsfonder och andra större institutionella investerare på grund av "turerna runt bolaget" inte vågar köpa Fingerprintaktier eftersom de då kan bli kritiserade i massmedia.

"Så småningom borde också marknaden börja skilja på huvudägarens person och bolaget", skrev han, och den uppfattningen har om något förstärkts av att den huvudägare som enligt investeraren skrämmer bort institutioner, Johan Carlström, sedan ett par veckor inte längre är anställd:

"Nu har han ju avgått och verkar inte vara med operationellt längre. Om ett bolag som är hyfsat bra får problem som går att lösa, som här, där styrelseordförande och vd har bytts ut, då tror jag att marknaden så småningom kommer att värdera om det till en betydligt högre värdering om tillväxten fortsätter", säger han till Direkt på fredagen.

Beträffande intäktstillväxten sänkte Fingerprint Cards övre delen i årets helårsprognosintervall för omsättning i torsdagens rapport. Skälet var, uppgav bolaget, ett par kunder som minskat sina kortsiktiga produktionsprognoser. Även bedömningen av årets marknadsandel drogs ned som en följd av ökande kinesisk konkurrens.

"Det är klart att det finns en hög teknologirisk", säger Per Håkan Börjesson om detta, "och det finns en anledning till att vissa säger 40 och andra 200 kronor."

Han kommer sedan in på Ericsson som en parallell:

"De har problem med konkurrensen nu, men om man tittar tillbaka 15 år var Ericsson lika stort som sina huvudsakliga konkurrenter då. I dag är de lika stora som fyra andra. De har gjort ett fantastiskt jobb i den här marknaden."

Köper ni Ericsson också?

"Nej, det har vi inte gjort."

Inför torsdagens Fingerprint-rapport spände riktkurserna från 40 till 209 kronor bland de nio analytiker som hade bidragit till SME Direkts konsensus. Spiltan har enligt Per H Börjesson inte någon egenhändig värdering eller rimligt värde på aktien.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?