ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Entreprenör

Spikrakt uppåt för byggbolaget

  • SAMARBETE. Martin Windolf och Sten Georgsson jobbade tillsammans i Stens tidigare byggbolag som såldes till Peab. 2013 började de om tillsammans och de växer snabbast av alla företag i Stockholms län.

Det skiljer nästan tjugo år mellan delägarna som aldrig har bråkat. En dos hunger, en dos realism och ömsesidig respekt verkar vara det perfekta framgångsreceptet för Stockholms snabbast växande företag.

”Jag började med att rensa virke, sedan var jag pinnpojke och till sist utsättare”, säger Martin Windolf som säger sig vara född in i byggbranschen. Han var elva år gammal när han arbetade med sin pappa första gången.

”Min resa ser faktiskt likadan ut. Jag började också rensa virke, sedan var jag pinnis innan jag blev utsättare”, säger Sten Georgsson som om alla vet vad en ”pinnis” gör.

”Man håller exempelvis i avvägningsstången eller utsättningsprisman”, förklarar Sten Georgsson, vars pappa också var byggarbetare.

Det skiljer 19 år mellan delägarna Martin Windolf, 43 år, och Sten Georgsson, 62 år.

”Byggbranschen är konservativ. Visst kommer det nya material och kraven på miljö och arbetsmiljö har blivit hårdare men man bygger på samma sätt i dag som när jag började”, säger Sten Georgsson.

1984 startade han sitt första byggföretag. 2003 anställde han Martin Windolf som projektledare.

”Vi har alltid arbetat bra tillsammans”, säger Sten Georgsson.

”Vi har aldrig bråkat med varandra. Vi har aldrig ens varit irriterade på varandra. Vi respekterar varandra för mycket för det. Vi håller inte alltid med varandra men litar ändå på varandra”, säger Martin Windolf som är vd för Winge Byggnads.

2007 sålde Sten Georgsson och hans dåvarande kompanjon det tidigare företaget till Peab.

”Vi ville ha en ’pay back’ mitt i livet. Men som sann entreprenör är det inte roligt att jobba i ett storbolag. Man kommer för långt från verksamheten. Det blir mer internpolitik och möten än produktion”, säger Sten Georgsson.

Det dröjde inte länge innan han frågade Martin Windolf om de skulle starta ett nytt företag tillsammans. Då hade Martin flera småbarn och var inte redo för det stora engagemanget. Men några år senare ringde han upp Sten Georgsson och bad om en lunch.

”Jag visste vad han skulle säga. Den bästa dagen i företagets historia var när Martin sa ja. Det var fantastiskt kul”, säger Sten Georgsson.

2013 förvärvade de båda ett byggföretag som hade byggt exklusiva bostäder. 2012 omsatte det 6 miljoner kronor. Året därpå, under ny flagg, omsatte det 12 Mkr. 2014 var siffran 66 och 2015, 165 Mkr.

”Ett projekt som lyfte oss var Statstjänstemannaförbundets kontor på Sturegatan i Stockholm. Det var en entreprenad på 60 Mkr. I samma veva fick vi också en nyproduktion av ett kulturhus i ungefär samma storlek”, säger Sten Georgsson.

Winge Byggnads gör entreprenader åt ungefär lika delar privata företag som offentliga kunder. Norr om Stockholm bygger de nya omklädningsrum åt IK Frej Täby. Samtidigt pågår flera nybyggnationer och ombyggnationer av skolor och förskolor runt om i länet. Winge Byggnads, med kontor i Järfälla, jobbar i hela Storstockholm.

”Vi hade en tydlig målbild, vart vi ville. Vi expanderar i den takt vi hade tänkt, fast vi ligger ett år före affärsplanen. Det är en fördel att ha varit i branschen länge, det var ganska lätt att bygga upp organisationen”, säger Martin Windolf.

”Vi har haft god hjälp av konjunkturen också”, säger Sten Georgsson som kan jämföra med lågkonjunkturen under 1990-talet.

”Under en period skulle alla bra byggare äga fastigheter, men jag fick aldrig kalkylen att gå ihop så jag köpte inte. Det var min lycka. Jag gick på många smällar, men jag överlevde. Alla företag som inte gick i konkurs under den lågkonjunkturen är världsmästare”, säger Sten Georgsson som hoppas att han har varit med om sin sista lågkonjunktur.

”Det vänder alltid nedåt och det kommer det göra den här gången med, men då vill inte jag vara med.”

Winge Byggnads förbereder sig genom att bygga upp en så stor kassa som möjligt och genom att inte lägga alla ägg i samma korg.

”Och vi är väldigt kostnadsmedvetna. Det viktiga är inte de stora intäkterna utan de små kostnaderna”, säger Sten Georgsson.

När vänder konjunkturen ned igen?
Martin Windolf gissar om fem år. Sten Georgsson gissar om två till tre år.

”Jag är hungrig”, säger Martin.

”Jag är inte skeptisk, men realistisk”, säger Sten.

”Men vi vet ju att det kommer vända. Då kommer de som bygger bostäder i dag att börja konkurrera med oss om offentliga byggprojekt”, säger Martin Windolf.

2016 omsätter företaget runt 180 miljoner kronor.

”Att ligga mellan 150 och 200 Mkr är ganska optimalt. Den volymen krävs för att hålla den vardagliga driften, med personal, lokaler och bilar, men det räcker fortfarande med oss två för att ha koll på hela verksamheten”, säger Martin Windolf.

”Om vi ska gå över den nivån får vi gå upp till mellan 500 och 700 Mkr, men då krävs ett led mellanchefer, det blir inte roligare och vi tjänar inte mer pengar. Så det finns ingen anledning för oss att växa mer.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies