1515

Spelutvecklare bland ljusglimtarna på småbolagsindex i veckan

Småbolagsindex på First North har tappat 5 procent under en turbulent vecka på världens börser där storbolagsindex har sjunkit ungefär lika mycket.

Nedgångar triggades i gång i USA efter oro för högre räntor och statistik som varit stark, vilket fick investerarkollektivet att dumpa högt värderade teknikaktier. 

Detta fick spridning och letade sig även ned bland de svensklistade småbolagen. Ett tydligt risk-off beteende har präglat handeln i veckan, vilket lett till nedgångar som inte har varit bolagsrelaterade i någon större utsträckning. Trots allt har det funnits ljusglimtar.    

På First North har de större spelutvecklarna, THQ och Paradox Interactive båda, backat med runt 7 procent. Även finska Nitro Games har tappat i det svaga sentimentet med drygt 15 procent. 

Bättre har det gått för Star Vault, hemmahörande i Malmö, som återhämtade tidigare fall i veckan med en större uppgång på fredagen. Dessa rörelser tog ut varandra och aktien noterades därmed oförändrad. Bolaget har inlett samarbete med gaming-pc-tillverkarna Alienware och Steelseries för att testa bolagets battleroyalespel Mortal Royale. 

En av vinnarna denna vecka har varit Axichem, listat på First North, som utvecklar naturanaloga industrikemikalier.  Bolaget har lanserat ett nytt varumärke, Axivite, inom kosttillskott som faller under epitetet nutraceuticals, ett samlingsnamn för funktionella livsmedel. Sedan tidigare finns tillstånd för produkten att säljas på den amerikanska marknaden. Aktien har stigit med drygt 17 procent. 

Ett annat bolag som tillhört vinnarna är Follicum, listat på Spotlight, som forskar kring stimulering av hårväxt. Aktien har stigit med 14 procent. Bolaget ska presentera de viktigaste resultaten av fas 2a-studien i slutet av oktober.

Veckans ras har forskningsbolaget Apthahem stått för. Aktien tappade på besked om utökade studier för Apta-1 och behov av att göra en nyemission på 32 miljoner kronor. 

Även nanoteknikbolaget Smoltek, som rusat kraftigt sedan listningen på Spotlight tidigare i år, tillhör förlorarna med en nedgång på drygt 31 procent under veckan. Aktien störtdök under måndagen efter att bolaget meddelat att ett licensavtal med en specifik kund inte blir av under 2018. Någon ny målsättning från bolaget har inte framkommit. 

Även Kopy Goldfields, ett guldprospekteringsbolag verksamt i Irkutsk- och Amur-regionerna i Ryssland, har tappat. Aktien är ned med över 30 procent sedan bolaget meddelat om nyemission. Aktieägare som inte väljer att delta riskerar att bli utspädda med runt 23 procent. Emissionslikviden ska användas till att finansiera försäljningsaktiviteter av Krasnyprojektet samt 2018 års prospektering på Krasny.

Ett nytt bolag har tillkommit på NGM Nordic MTF i veckan. Det är energiteknikbolaget Metacon som haft handelspremiär. Aktien har stigit med 19 procent jämfört med teckningskursen. Bolaget utvecklar en teknik utifrån kolväten såsom biogas vilket skapar vätgas som sedan kan användas till el, värme eller drivmedel.


Innehåll från HSBAnnons

HSB Malmö ska bygga och förvalta klimatneutralt redan 2030

Helt klimatneutralt byggande och förvaltning till år 2030. Det ambitiösa målet har HSB Malmö satt upp inom ramen för den lokala färdplanen, LFM30 – 15 år tidigare än den nationella färdplanen för fossilfritt byggande.

– Det kommer att driva nytänkande i hela vår affär. Samverkan med andra aktörer kommer även vara avgörande, säger Maria Nilsson, hållbarhetschef på HSB Malmö.

Så känner du igen en miljöbyggnad

I dag står bygg och fastighetssektorn för mer än 20 procent av de svenska koldioxidutsläppen, vilket innebär stora möjligheter att påverka de totala utsläppen.

Sverige har som mål att senast 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser för att därefter uppnå negativa utsläpp. I Malmö har näringslivet i samråd med kommunen tagit det flera steg längre och i sin lokala färdplan siktar man på att klara samma sak redan 2030.

– Tidigare har bygg- och fastighetssektorn främst fokuserat på att bygga energieffektivt. Nu har vi adderat målet att minimera koldioxidutsläppen från såväl byggnation som förvaltning, säger Marcus Altengård, projektledare nyproduktion på HSB.

Betong en klimatbov

Den stora boven historiskt har varit betong. Betong till grund och stomme utgör den största utsläppsposten på grund av sitt cementinnehåll. Det sker nämligen mycket utsläpp av koldioxid i den kemiska process som uppstår när kalksten bränns.

– Vi har börjat använda klimatförbättrad betong, vilket ger upp till 40 procent lägre klimatpåverkan jämfört med traditionell betong. I vår strategi ingår även återbruk, till exempel tegel och byggnation med trästomme.

Bygg- och fastighetssektorns höga koldioxidutsläpp ställer stora krav på hela branschen att samarbeta för att nå uppsatta mål.

– För att nå målet om att bli klimatneutrala 2030 arbetar vi nu fram ett koncepthus där vi optimerar byggnadens klimatpåverkan i ett livscykelperspektiv. Det konceptet kommer HSB sen att kunna använda i hela Sverige.

Maria Nilsson är hållbarhetschef på HSB Malmö.
Maria Nilsson är hållbarhetschef på HSB Malmö.

HSB är en av Sveriges största fastighetsförvaltare och därför är klimatomställningen i befintliga fastigheter minst lika viktiga.

– Sedan tidigare installerar vi solceller och laddstolpar, samt upphandlar förnybar el och fjärrvärme, säger Maria Nilsson, hållbarhetschef på HSB Malmö.

”Tar tag i utmaningarna tillsammans”

Nu arbetar HSB även med att göra sina renoveringar, ombyggnationer och fastighetsskötsel klimatneutrala. Bland annat är det stort fokus på återbruk av befintliga byggnadsmaterial, samt en omställning till fossilbränslefria fordon och arbetsverktyg, säger hon och fortsätter.

– Ska man göra så här stora förändringar kan man inte göra det själv, utan allt det här sker när vi tar tag i utmaningarna tillsammans.

Så känner du igen en miljöbyggnad

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?