1515

Spelmiljardären vägrar digitala affärer – ”jag har ett eget flygplan”

Han är en av Stockholmsbörsens flitigaste bolagsköpare just nu. Men trots att han är kung i den heldigitala gamingvärlden tar Lars Wingefors hellre sin privatjet och träffar bolaget han köper än syr ihop förvärvet över Teams. 

”Det personliga mötet är avgörande. Jag gillar att träffa människor”, säger den värmländske spelmiljardären.

”Jag har ett eget flygplan som jag åker ut med, från Karlstad ut i världen. Jag träffar bolaget, vi tar en middag och skakar hand. Det har jag också kunnat göra i pandemin”, säger Lars Wingefors.
”Jag har ett eget flygplan som jag åker ut med, från Karlstad ut i världen. Jag träffar bolaget, vi tar en middag och skakar hand. Det har jag också kunnat göra i pandemin”, säger Lars Wingefors.Foto:Jack Mikrut

Speljätten Embracers vd Lars Wingefors satte någon form av världsrekord när han annonserade hela 13 förvärv på ett bräde den 18 november i fjol. Pandemin till trots. Helåret 2020 summerade bolaget till sammanlagt 24 förvärv. Och hittills i år tre till.

”Vi har varit ganska aktiva de senaste åren. Nu har vi fler dialoger än någonsin och ska fortsätta öka M&A-aktiviteten framöver”, förklarar Lars Wingefors.

Han vill inte beskriva det som någon ”rocket science” med förvärv.

”Men det finns ju inte ett sätt som vi köper bolag på. En hel del av bolagen känner vi redan innan, vi har en dialog eftersom vi kanske gör affärer med dem.”

”Våra vd:ar gör sedan sina tilläggsförvärv löpande hela tiden. Det gör de oftast med affärspartners som vi känner. Det blir en enkelhet i det, att vi känner till bolaget.”

Men nya case kan också komma in på andra sätt.

”Något av de senare förvärven har faktiskt kommit via någon mellanhand. Då har vi inlett en dialog och haft några första möten digitalt. Men sedan försöker jag alltid åka och träffa dem. Jag har ett eget flygplan som jag åker ut med, från Karlstad ut i världen. Jag träffar bolaget, vi tar en middag och skakar hand. Det har jag också kunnat göra i pandemin, i alla fall när det gäller de stora förvärven som Easybrain och Gearbox.”

De gånger Lars Wingefors och Embracer-teamet inte träffat bolagen fysiskt när man gjort ett förvärv så är det i så fall människor man redan känner innan, förklarar han.

”Vi har också en fördel i att vi nu är 5.000 anställda och har personal i ett 40-tal länder så det finns folk att skicka ut.”

Och det krävs en hel del resurser internt för att hålla det förvärvstempot bolaget nu är uppe i.

”För ett år sedan hade vi fyra verksamhetsgrupper, i dag har vi dubbelt så många. Om alla de driver en tilläggsförvärvsagenda så blir det fler diskussioner.”

”Jag brukar säga att vi är närmare 50 personer inblandade i förvärv på Embracer. Totalt med rådgivare kan vi ha 150 personer igång samtidigt på förvärv.”

Men även Lars Wingefors möter en del motstånd just nu i sin förvärvsjakt.

”Just nu längtar jag efter att komma in i Kanada, där får jag inte komma in i dag. Där finns flera affärer som jag vill göra.” 

Det finns vissa andra länder också som han inte kommer in i på grund av pandemin.

”Då får vi fokusera på andra länder så länge.”

Med andra ord är coronakrisen ingenting som ändå hindrar den värmländska speljättens framfart.

”Jag tror inte att vi skulle ha gjort fler affärer utan pandemin”, säger Lars Wingefors.

Men det bygger på att han ändå kan ta sig ut i världen, knyta kontakterna och sy ihop affärerna.

”Det personliga mötet är avgörande. Jag gillar att träffa människor. Förtroendet och känslan man får av människor, i synnerhet på min nivå i högsta ledningen, där letar jag efter människor som jag delar värderingar med och som jag tror på och som jag ser har höga ambitioner. Då måste man träffa dem.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?