ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Spelet om ABB trappas nu upp

  • Foto: TT

Insatserna i spelet om ABB ökar. Det står allt mer klart att Investor valt sida och vill hålla ihop koncernen – samtidigt markerar aktivistfonden Cevian ännu hårdare mot konglomeratstrukturen.

Att Ulrich Spiesshofer gör sig av med kablarna räcker inte.

”Den stora frågan handlar inte om Power Grids i sig utan om konglomeratet är en bra form för att effektivisera verksamheter och maximera aktieägarnas värde”, säger Christer Gardell, partner i Cevian Capital som äger aktier för 25 miljarder kronor i ABB.

Med mindre än två veckor kvar till kapitalmarknadsdagen sålde ABB i går en del av kraftdivisionen Power Grids. Hela verksamheten inom högspänningskablar går över till danska NKT, ett annat konglomerat. ABB får 8 miljarder kronor när transaktionen slutförs nästa år.

”Affären är strategiskt riktig och ser finansiellt vettig ut. Det är en affär som vi stöder men den har ingenting med själva huvudfrågan att göra: om ABB ska bedriva sin verksamhet i en komplicerad konglomeratstruktur eller inte”, säger Christer Gardell till Di.

Goldman Sachs som ABB anlitat som försvarsrådgivare mot Cevian omnämns som ”exklusiv finansiell rådgivare till ABB” i kabelförsäljningen, och kan alltså veva kassaapparaten igen.

Affären kommer lägligt, eftersom Ulrich Spiesshofer behöver visa på någon form av handlingskraft om hans besked den 4 oktober blir att ABB behåller Power Grids. Just nu pekar allt i den riktningen.

Den tyska tidningen Manager Magazin skriver att planen är att behålla Power Grids och försöka höja effektiviteten i divisionen. Källor uppger för tidningen att Investor, med 10,5 procent av aktierna, stöder planen. Di har tidigare rapporterat att Jacob Wallenberg går på vd Ulrich Spiesshofers linje, att hålla ihop ABB.

Det betyder alltså att det är hans linje som vunnit den interna diskussionen i Investor.

På andra sidan står Cevian med 6,2 procent tillsammans med fondförvaltaren Artisan, som uppger sitt innehav till 2,4 procent. Försäljningen av kablarna ändrar inget.

”Vi står fast i vår uppfattning att konglomeratmodellen inte är den bästa för ABB och dess aktieägare. Power Grids bör separeras och börsnoteras genom en utdelning till aktieägarna”, säger Christer Gardell.

I kulisserna verkar State Grid of China, världens största kraftbolag, nu vara i rörelse. Enligt Handelszeitung är bolaget intresserat av att köpa ABB:s enhet för högspänd likström, HVDC. Det är en av elva delar i Power Grids som är under strategisk översyn. Di har tidigare skrivit att State Grid of China vid sidan av Shanghai Electric är två potentiella spekulanter på hela Power Grids. Handelszeitung uppger att State Grid of China är villigt att betala 20 miljarder dollar för ABB:s kraftnätsdel, alltså hela Power Grids

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer