ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Spelbolagstoppar tonar ner norskt hot

Kindreds vd Henrik Tjärnström och sektorkollegan Betssons vd Pontus Lindwall tonar ner betydelsen av det norska förslaget om en stramare spellagstiftning som fick aktierna att falla på tisdagen. 

På tisdagen rapporterade norska VG att oppositionspartierna Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Sosialistisk Venstreparti och Senterpartiet enats om åtta förslag på spelområdet. Beskedet till breda kursnedgångar för de svenska spelbolagen under tisdagen. 

"Det är mycket som ska hända innan det här ens kommer ut som ett lagförslag. Det är två oberoende parlamentsledamöter som lagt ett förslag som har gått till familje- och kulturkommittén för beredning och sedan ska det tas i Stortinget den sjunde maj", säger Henrik Tjärnström, vd på Kindred, till Di TV som gör i samarbete med Expressen. 

"Därefter ska regeringen börja arbeta med förslag för att adressera de här åtta punkterna. Många av de här punkterna kommer vara tveksamma när det kommer till dataintegritet, informationssäkerhet och även vilka åtagande Norge som land har i EES-avtalet", fortsätter han. 

Han får medhåll av Pontus Lindwall, vd på Betsson

”Det är ett förslag och vi får se om det blir verklighet av det. Först kom nyheten att det skulle vara IP-blockering, sen nämnde man DNS-blockering som är en annan, kanske mildare, variant", säger Pontus Lindwall till Di TV som görs i samarbete med Expressen.

Även Pontus Lindwall poängterar att det är tveksamt om det är juridiskt möjligt att driva igenom förslagen. 

"Ännu mer att man bör ifrågasätta om det är en vettig åtgärd. Ofta är det så med reglering som man kanske inte vill ha bland folket. Det brukar man inte införa för det blir inte särskilt bra”, säger han och drar en parallell till diskussionen om ett förbud av privata innehav av parabolantenner i Sverige på 80-talet. 

Är det ens möjligt att blockera?
"Här visade det sig sedan att det inte var frågan om en regelrätt blockering utan snarare en informationshistoria där man ska informera om att man går till en sajt utanför norskt territorium. Men det finns väldigt få exempel på länder som har lyckats blockera internettrafik till olika sajter", fortsätter han. 

Henrik Tjärnström anser att förslaget är en förlorad möjlighet för de norska myndigheterna och att man i stället borde införa ett licenssystem. 

"Det är det nya sättet att operera och den norska marknaden är vi övertygad kommer gå åt det hållet", säger han. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies