1515

Spelare lämnar stolen – arbetare lämnar skogen

Med 5g öppnas många intressanta möjligheter - både för företagsledare och spelintresserade. Och snart kan också skogsarbetarna jobba hemifrån.

Skogsarbete på skärm blir möjligt med 5g-teknik.
Skogsarbete på skärm blir möjligt med 5g-teknik.Foto:Sverker Johansson

Revolution i spelvärlden
Även de mest inbitna e-sportarna kan nu lämna gamingstolen och sin stationära pc. Detta tack vare en av de viktigaste förbättrade tekniska features med 5g: latensen eller svarstiden, det vill säga tiden det tar från att data skickas från mobilen över nätverket och tillbaka till mobilen. 5g kommer kunna ge svarstider under 1 millisekund att jämföra med 10-30 millisekunder med 4g. Med detta kommer också genombrottet för nästa trend i spelvärlden: cloud gaming.  

”Vi ser att spelindustrin kommer följa samma bana som musik- och videobranschen, där den lokala hårdvaran bytts ut mot streaming av ljud och bild samt olika abonnemangstjänster. Men det är först med 5g som det blir möjligt”, säger Emil Stormheim, innovationsansvarig för Telias spelsatsningar.

Slutliga genombrottet för VR
Äntligen, kanske vi snart får säga, kommer det verkliga genombrottet för virtual reality, VR. Det som så länge varit en så lovande och kittlande teknik men som aldrig riktigt lyft. Med 5g öppnas nya möjligheter för VR liksom för augmented reality, AR, och mixed reality, MR. I och med att 5g ger möjligheten att köra VR trådlöst är man inte längre bunden till ett enskilt rum utan kan också ta med sig VR-tekniken ut i verkligheten. Samtidigt bäddar strömning för smidigare och lättare headsets.

Fjärrstyrning i skogen
Självkörande bilar blir en möjlighet med 5g men kommer att dröja ännu några år innan vi får se på våra vägar. Fjärrstyrda maskiner kan vi däremot snart få se i våra skogar. Forskningsinstitutet Skogforsk har jobbat med med att utveckla fjärrstyrda skogsmaskiner i två år och kan nu ta nästa viktiga steg.

”5g finns ju ännu inte utbyggt i det allmänna mobilnätet utan det handlar om att sätta upp tillfälliga, lokala, privata 5g-nät i direkt anslutning till en avverkningstrakt. Tekniken har egenskaper som gör att den borde fungera bra för fjärrstyrning i skogen”, säger Morgan Rossander, forskare inom driftsystem på Skogforsk.

Volvo har med sina anläggningsmaskiner, Constructional Equipments, liknande försök med lokala 5g-nät för fjärrstyrning av entreprenadmaskiner.

Markberedningsmaskiner ligger närmast till hands att fjärrstyra men i takt med att automation och förarstöd utvecklas kan det handla om de flesta maskiner och arbetsmoment i skogen, enligt Skogforsk.

Så snart kan alltså även skogsarbetarna jobba hemifrån.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?