På kontoret strax utanför Strömsund får Janne Ottosson rapporter från plogningen av Vildmarksvägen över högfjällsplatån Stekenjokk, 20 mil bort. Ottossons åkeri utför upptagningen av södra delen av vägen, Fjellströms entreprenad plogar norrifrån. Planen är att mötas ungefär halvvägs vid Hamptjärn, den 18 maj. Den 6 juni öppnar vägen för resenärer.
”När det är sju, åtta kilometer kvar ser man varandra på fjället. Det är en dalgång och det är där det är mest snö”, säger Janne Ottosson.
De senaste dagarna har vägen drivit igen så morgnarna har börjat med att över huvud taget ta sig fram till den plats där man slutade dagen innan.
”Det är inte onormalt mycket snö, det är väl emellan 1,5 och 4 meter.”
Plogkäpparna är översnöade så maskinföraren använder karttjänster på internet för att orientera sig.
”Så länge du ser plogkanterna går det hur bra som helst, men när du har snön helt omkring dig och den yr, då blir det svårare”, säger Janne Ottosson och visar en bild där snön går över taket på hjullastaren.
Ett annat av företagets mer spektakulära jobb är renoveringen av Strömsundsbron. Den invigdes 1956 och brukar räknas som den första, moderna snedkabelbron i världen. När man byggde bron var tanken att man aldrig skulle behöva byta ut de kablar som håller vägbanan på plats – men de har börjat rosta. Eftersom det kan finnas runt 200 broar världen om med liknande problematik så finns det ett internationellt intresse för det arbete som pågår i Strömsund nu.
Nästan varje helg sedan augusti i fjol, med uppehåll december till mars, har bron varit stängd för att man ska kunna ta ner gamla kablar och fästa upp nya. Ottossons är en av flera underentreprenörer och ser med hjälp av kranbilar till att de mellan två och fyra ton tunga kablarna lyfts ner och att nya hittar upp i pylonerna, 28 meter upp i luften.
”Till helgen blir det halvtid, då har vi bytt 30 av de 60 kablarna”, säger Janne Ottosson.

Han är född 1963 och jämngammal med det företag som grundades av hans pappa. Båda föräldrarna arbetade i företaget.
”Min mamma körde lastbil i större delen av sitt yrkesverksamma liv, från 1967 till 2002. Man har åkt många timmar med henne när man var liten”, säger han.
Hon var ovanlig som kvinna i branschen och erkänt skicklig.
”Hon kom längst bak på tippen och medan grabbarna körde fast, spann och gasade, så backade morsan allra längst bak på tippen.”
Kvinnor är fortfarande i minoritet i branschen, men blir allt vanligare. På gårdsplanen intill Ottossons har gymnasieskolans fordonsutbildning sitt praktiska klassrum och tränar på att lasta timmer med kran, backa med släp och lyfta lastpallar med hjullastare. Ungefär en tredjedel av studenterna är tjejer, lite varierande mellan årskullarna.
En av dem, Adéle Holmkvist, kör grusbil inne i Strömsund i dag. Direkt efter studenten börjar hon jobba hos Ottossons. Det nära samarbetet med gymnasieskolan ger bra koll på studenterna och flera har fått anställning de senaste åren. Det närmaste decenniet väntar en hel del pensionsavgångar i företaget så det gäller att ligga steget före.
”Man måste ju prova och tanka ur de här äldre lite kompetens”, säger Janne Ottosson och skrattar.

När Janne och hans bror Lasse tog över företaget 1992 ombildade de den enskilda firman till aktiebolag och har fram till i fjol ägt hälften var av bolaget. Lasse Ottosson, som driver en redovisningsbyrå i Ljusdal, sköter bokföringen och agerar ekonomiskt bollplank. Nu börjar ett nytt generationsskifte närma sig och Janne Ottosson har tagit över företaget för att under året kunna påbörja generationsskiftet till Jannes tre söner Andreas, Henrik och Rickard. De ansvarar redan i dag för mycket av driften i företaget.
”Det gör det roligt att driva vidare. Jag är 59 år nu, men jag kommer väl att jobba tills jag är 77, om jag lever så länge.”
1992 hade Ottossons åkeri fyra till fem anställda, i dag ungefär det tiodubbla. Det senaste decenniet har inneburit en kraftig tillväxt. 2011 omsatte bolaget 33 Mkr och 2021 passerade man en omsättning på 150 Mkr. Det beror delvis på vindkraftsutbyggnaden och det nära samarbetet med Stenger & Ibsen Construction AB, som i dag står för en tredjedel av omsättningen.
En tur runt samhället visar på en annan framgångsfaktor, mångsidighet. Ottossons är inblandade i så väl den nya cykelvägen mellan Strömsund och Ulriksfors som förberedelserna för nytt värmeverk.
”Det blir som en liten solfjäder som spretar åt alla håll, men fördelen är att den som sitter och kör en plogbil på vintern kan vara med på ett vägbygge i en grävmaskin på sommaren. Vi internutbildar hela tiden.”
Ottossons samarbetar också med närbelägna företagen Engcon, som tillverkar tiltrotatorer, och Mählers, som tillverkar utrustning för lastbil och väghyvel.
”Det är utvecklande för förarna att få testa den nyaste tekniken”, säger Janne Ottosson.