Spårvägar är inget nytt för de Uppsalabor som börjar komma till åren. Fram till 1953 hade faktiskt staden ett spårvagnsnät. När det var som störst bestod det av fem linjer. Nu storsatsar Uppsala Kommun, tillsammans med regionen, på att återupprätta stadens forna spårvägsglans. När Uppsala i maj i år säkrade rekordhöga 2 miljarder kronor i stadsmiljöstöd från Trafikverket – utöver den miljard de tidigare fått – kunde man påbörja resan. Sammanlagt cirka 6 miljarder kronor kommer Uppsala kommun att satsa i projektet.
Den nya spårvägen kommer att sträcka sig 17 kilometer mellan Centralstationen i norr och Uppsala Södra och trafikera 22 hållplatser. Målbilden är att 80.000 passagerare ska nyttja den varje vardag. På årsbasis räknar man med 16 miljoner resor på vardagarna.
Att bygga en spårväg är både kostsamt och komplicerat – men på lång sikt är det den i särklass bästa och mest prisvärda lösningen för Uppsala, menar projektledaren Mario Rivera.

”Med spårvagn kan staden växa under en längre tid. En mer pålitlig kollektivtrafik gör det lättare att komma fram i tid. Det är också ett komfortabelt sätt att resa på”, säger han och fortsätter:
”Men det handlar inte bara om att stoppa in en spårväg i en befintlig stad utan vi gör om staden helt enkelt. Det blir väldigt trevliga miljöer längs med sträckan. Områdena blir mer attraktiva med ökad efterfrågan på nybyggnation och affärer. Även markpriserna ökar längs med sträckan på grund av att attraktiviteten ökar.”
Uppsala är inte ensamt om att satsa på spårvägar. Så sent som i fjol invigde Lund sin, och runt om i Europa är det ett av huvudalternativen när investerar i kollektivtrafik.
”Det finns ett starkt intresse i hela Europa för att utveckla spårvagnslösningar och många städer i Uppsalas storlek löser sina transportutmaningar med spårväg. Det handlar dels om effektiviteten men det är också en lösning som håller under en lång tid, har hög kvalitet och komfort.”

För att göra plats för spårvägen kommer antalet körfält reduceras i stora delar längs med spåret, där man minskar antalet körfält från fyra till två körfält. Man måste också anpassa befintliga busslinjer så att de ansluter till olika stopp längs med spårvägen – som blir själva ryggraden i Uppsalas kollektivtrafik.
”Att bygga spåväg i en befintlig stad kan vara det mest komplexa som finns. Staden ska dessutom fungera under tiden man bygger”, säger Mario Rivera.
Nu när finansieringen är säkrad kan projektet gå in i sin genomförandefas. 2025 hoppas man kunna sätta spaden i marken. För det är ganska bråttom. 2029 ska allt vara klart.
