Sparekonomen Claes Hemberg var i 20 år ansiktet utåt för nätmäklaren Avanza Bank och en tongivande profil i strävan att göra privatekonomi lättbegriplig.
Joakim Bornold, som var konkurrenten Nordnets röst fram till ett par år sedan och numera jobbar på Söderberg & Partners, säger att det är ”Claes fel” att svenskarnas aktieintresse är så stort jämfört med resten av Europa.
”Nja, intresset skapades ju redan på 80-talet när jag var barn... Att svenskarna är så aktieintresserade handlar mycket om att det har sålts ut många statliga bolag som sedan har hamnat på börsen. Där skiljer vi oss från många andra länder”, säger Claes Hemberg.
Att Avanza och Nordnet lanserats i en tid då appar och smarta telefoner blivit en del av vardagen har såklart också bidragit till att öka intresset. Lättillgängligheten, i kombination med att priset för att handlar med aktier sänkts betydigt jämfört med 20 år sedan, har demokratiserat börsen, menar sparprofilerna. Och när ISK-sparandet infördes för tio år sedan sänktes tröskeln för att spara i aktier ytterligare. I dag har nära hälften av alla svenskar ett ISK-sparande.
Claes Hemberg minns sin första aktieaffär: ett köp i Rederiet Broström ett år före bolaget blev uppköpt av danska rederijätten AP Möller-Maersk. Nybörjartur, menar han, som efter sin sorti från Avanza valt att lägga mer tid på egna investeringar.
Under 2021 gick Claes Hembergs portfölj, med aktier som Storytel, Kinnevik, Avanza, Trelleborg, Nibe, Thule och Beijer Ref, upp 35 procent. Under inledningen av året har han, som de flesta andra, fått se portföljen sjunka i värde. Invasionen av Ukraina har främst skakat om – men också enskilda händelser, som när Storytels grundare sparkades och aktien rasade.
”Jag har behållit Storytel och i stora drag låter jag portföljen vara. Ett nybörjarmisstag som jag själv gjort är att äga för få aktier. Ha gärna minst 10 och max 20 och låt tiden gå, det är viktigt att inte stressa fram. Små pengar i många aktier är en bra början för att lära sig”, säger Claes Hemberg.
Joakim Bornolds första aktie var skogsbolaget SCA som han köpte som 12-åring med hjälp av sin pappa. Han menar att han gjort alla nybörjarmisstag man kan göra. Den största var när han, 20 år gammal, gav sig in i Ericsson genom en optionsaffär och förlorade nära en årslön.
”Då insåg jag att man måste lära sig hur man gör. Jag drog ner på risken i mitt sparande och gick från att vara spekulant till att investera på börsen. Det där måste folk hålla reda på. Är du där för att spekulera och ha kul och använda börsen som ett casino. Eller är du där för att investera och se till att dina pengar genererar avkastning. Det är två helt olika saker”, säger Joakim Bornold.
Han jämför börsen med ett maratonlopp, ett långt lopp där det gäller att vara uthållig. Tipset till nybörjaren är att läsa på om bolaget snarare än att stirra sig blind på börskurvan. Och att lära sig att sitta still i båten när det blåser.
”Nyckeln är att ta medvetna val som inte är styrda av känsla eller girighet utan av sunt förnuft. Man måste vara beredd på att göra hemläxan, att läsa på så att man förstår vad som händer, då kommer man ta bättre beslut, framför allt i din risk.”
Nu deltar Joakim Bornold och Claes Hemberg i Di:s aktietävling Drömportföljen där man med en miljon fiktiva kronor kan prova på att köpa och sälja aktier under tio veckor – helt utan risk. Till skillnad från ett verkligt börssparande råder Joakim Bornold här deltagaren att passa på att satsa.
”Jag som så många andra nu får lära sig att handla på börsen på en väldigt dyrköpt väg. Därför är ju en tävling ett bra sätt att prova. Här kan du välja att ta mycket risk för att se om du blir en vinnare eller förlorare”.
Claes Hemberg tycker att du som är nybörjare och nyfiken på hur börsen fungerar ska se Drömportföljen som en aktieskola på tio veckor. Efter en utvärdering kan du sedan ta stegat och fortsätta på riktigt.
”Här har du chansen att lägga pengar i många olika aktier. Bygg upp en porfölj på säg tio bolag och se vilka som levererar på det du tycker. Sikta inte på att vinna tävlingen utan på att bygga en portfölj som slår index – och att du kan ha den portföljen om ett år och två år framåt”.
Vilka aktietips vill ni dela med er av?
”När det är stökigt på marknaden som nu är det inte dumt att vända sig till de som tjänar pengar, till exempel banker. De står med stabila intäkter och gynnas av ett ränteläge som just nu går upp. Så om kriget driver på inflationen så skulle banksektorn var en trygg hamn”, säger Joakim Bornold.
På längre sikt bör investeraren ta fasta på de verkstadsbolag som bäst kan anpassa sig till digitalisering och elektrifiering, menar han:
”Här har vinnare hittills varit mycket techbolag. Nästa steg är att digitalisering och elektrifiering ska igenom hela industrin och här brukar svenska bolag vara bra på att anpassa sig. På fem års sikt tror jag att bolag som AB Volvo, SKF, SSAB och Atlas Copco kommer att vara vinnare.”
Claes Hemberg håller med:
”De är redan vinnare, men de kommer fortsätta gasa på.”