1515

Sparkonton nollades hos robotrådgivaren

Under lördagsmorgonen möttes sparare hos robotrådgivaren Fundler av att deras konton nollats. Pengarna är nu tillbaka. 

Ulf Ahrner är medgrundare och investeringschef på Fundler.
Ulf Ahrner är medgrundare och investeringschef på Fundler.

Robotrådgivaren Fundler låter kunder spara i fonder med hjälp av en så kallad fondrobot. Metoden är en del av en trend som utmanar det traditionella bankväsendet genom låga förvaltningsavgifter. Totalt har man över 60.000 kunder. 

Efter en positiv börsvecka var det flera av dessa som under lördagsmorgonen loggade in på sina konton och möttes av att deras sparande rasat till noll kronor. 

Men pengarna har varken gått upp i rök eller försvunnit på grund av en bugg. Istället är det en inplanerad uppdatering av Fundlers depåsystem som gör att alla konton – enligt plan – står på noll kronor under tiden de räknas om. 

”Förr i tiden kunde de här uppdateringarna ta en kvart. Ingen märkte det om det skedde klockan 04 på natten. Nu drog det ut på tiden”, säger bolagets grundare och investeringschef Ulf Ahrner. 

Det är när systemet räknar om depåerna som sparkapitalen ser ut att stå på noll kronor. Ju fler depåer att räkna om, desto längre tid tar det innan siffran återställs.  

Alla med konton hos Fundler påverkas av uppdateringen, och hur snabbt siffran återställts beror på hur länge man varit kund. Det är ett par hundra konton som märkt av den utdragna uppdateringen. Vid 10-tiden under lördagen var siffran uppdaterad för en majoritet av kunderna. 

”Många kunder har hört av sig och frågat vad det här beror på. Vi har gett dem ett ärligt svar. Vi är såklart ledsna att några skulle behöva känna oro över detta.” 

En möjlig lösning inför framtida uppdateringar är att bygga en egen funktion som ser till att portföljens senaste siffra visas i appen. Om någon sådan förändring kommer att ske är dock för tidigt att säga. 

”Vi ska försöka se till så att de slipper sätta morgonkaffet i halsen vid nästa uppdatering”.

Förhoppningen är dock att en förbättrad prestanda ska göra att det inte drar ut lika mycket på tiden nästa gång. 

”Det är roligt att växa fort. Men det har sina utmaningar.” 

Morgonens händelse följer efter en dramatisk vecka för Fundler. I onsdags drog Fi tillbaka tillståndet för robotrådgivarens samarbetspartner Nord Fondkommission. I samma veva uppstod även problem för kunder som ville sätta in pengar hos Fundler – något som dock inte är kopplat till Fi:s besked. Funktionen är nu igång igen. 

”Just nu är det 'business as usual' hos Fundler. Vi jobbar just nu på att hitta en långsiktig lösning efter Fi:s besked, och räknar med att göra det inom kort”, säger Ulf Ahrner. 


Innehåll från ImpactfondenAnnons

Här är fonden som ger investerare en möjlighet att finansiera omställningen till hållbarhet

Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.
Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.

FN:s klimatpanel pekar tydligt på ett brådskande behov av att ställa om till långsiktig hållbarhet och begränsa den globala uppvärmningen. 

Nu lanseras Impactfonden – en högräntefond – som finansierar utvalda företags önskan att bedriva hållbara verksamheter och projekt.

Läs mer om Impactfonden 

Idag arbetar många företag aktivt med hållbarhet, men det räcker inte. Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden, menar att en viktig väg framåt är att öka finansieringen av hållbara projekt och verksamheter – men minska den för fossilindustrin och kravställa den för byggindustrin. 

– Byggindustrin står för cirka 38 procent av globala koldioxidutsläpp. Att via kravställd finansiering hjälpa de bolag som vill förändra detta och agera hållbart är centralt för fonden – även om det bara blir som en droppe i havet, säger han.

Hållbara obligationer ska finansiera projekt och verksamheter med positiv påverkan på miljö och samhälle och i förlängningen även klimatet. 

– Fonden investerar i företag med långsiktiga och ansvarsfulla ägare som vill vara med att driva på en hållbar utveckling, säger Magnus. 

Sker via obligationslån

Fonden följer de FN-stödda PRI-riktlinjerna och beaktar de 17 Globala Hållbarhetsmålen varav en utvald grupp av dessa som hållbara samhällen och energi, jämlikhet och välbefinnande premieras. Alla investeringar följer praxis för ESG. 

– Investeringarna sker via obligationslån till stora och företrädelsevis börsnoterade företag, där kapitalet ska användas i hållbara projekt och verksamheter. Följer företagen inte lånevillkoren ska lånen återbetalas eller innehaven avyttras, säger Marko Rado, assisterande fondförvaltare. 

Marko berättar att fonden handlas på alla fondplattformar och via PAM Capital som är det förvaltande bolaget. Fonden har relativt fria placeringsregler gällande ratingbetyg men inte avseende företagens ambitioner att bidra till hållbarhet! 

– Impactfonden är öppen för alla som söker ett hållbart investeringsalternativ där avsikten är att göra investeringar för framtiden, avslutar han.

Läs mer om PAM Capital   

Historiskt förvaltningsresultat är ingen garanti för framtida avkastning och de pengar som investeras i fonden - efter att investerare tagit del av fondbestämmelserna - kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka investerat kapital.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Impactfonden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?