1515

Sparekonomerna: Coronahöst på intåg – så tar du tag i ekonomin

Förhandla ner bolånet, spara tusenlappar på billigare mat och satsa extra på bufferten. Inför en osäker höst i en värld som fortfarande präglas av pandemin är det läge att se över ekonomin ordentligt – här är ekonomernas bästa råd för hur du höststädar finanserna.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza och Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.
Johanna Kull, sparekonom på Avanza och Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.Foto:Press/TT

Hösten är en nystart för många och just i år kan det finnas särskilt stora anledningar att över ekonomin. Rädsla för en andra virusvåg kombinerat med en osäker arbetsmarknad gör att många känner sig oroliga, berättar Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

”I oroliga tider är det är extra viktigt att ta kontroll över det som går att kontrollera. Man kan inte påverka om man blir sjuk eller blir av med jobbet, men man kan påverka sina utgifter”, säger hon.

Enligt Johanna Kull, sparekonom på Avanza AZA -1,59% Dagens utveckling , är steg ett att skaffa sig överblick. Genom att gå igenom sina kontoutdrag från det senaste året och kategorisera utgifterna hittar man lätt onödiga utgifter. Utifrån det kan man sedan göra en budget för hösten och vintern.

”Konsumentverkets tjänst Budgetkalkylen är ett jättebra verktyg för det. Där kan man också jämföra sina utgifter med Konsumentverkets schablonkostnader, då ser man svart på vitt om det är någon kategori som svävar iväg”, säger hon.

Samtidigt kan man fundera på hur mycket man vill spara varje månad och lägga in det i budgeten direkt. Och för att kunna spara mer finns det flera knep att ta till.

”Det kan finnas mycket att spara på bolånen, för dem som har det. Genom att jämföra vad man betalar med andra bankers snitträntor ser man om man har en konkurrenskraftig ränta eller inte. Ibland kan det räcka med ett telefonsamtal för att få ner räntan, eller så får man fundera på att byta bank till en med lägre ränta”, säger Johanna Kull.

Samma sak gäller såväl försäkringar som elkostnader och mobilabonnemang. För att få det bästa priset är tricket att jämföra olika alternativ och ställa dem mot varandra. Det gäller allt i vardagen – även livsmedelsinköp.

”En familj kan spara ungefär runt 20 000 kronor per år beroende på vilken butik man handlar i. Handla hellre i en billigare butik än i den som är precis runt hörnet”, säger Christina Sahlberg.

Båda sparekonomerna betonar att det är viktigare än någonsin att ha en buffert just nu. Är man orolig över sin jobbsituation kan det vara en god idé att ansöka hos sin bank om att pausa amorteringen, och istället spara pengarna i en buffert.

”Om man inte behöver använda buffertkontot kan man amortera tillbaka allt sedan igen. Har man mycket pengar sparade på börsen men ingen buffert kan det istället vara ett bra tillfälle att sälja lite och stoppa in i en buffert eftersom börsen har gått upp nu”, säger Christina Sahlberg.

Hon rekommenderar att ha tre månaders utgifter sparade i en buffert, så att man klarar mat- och bostadskostnader om något skulle hända. Det är även läge att gå med i a-kassan om man inte redan är det.

”Det finns mycket att se över. Skriv en lista på det viktigaste och bestäm att du bockar av en sak i veckan så blir det inte överväldigande. Då har man en plan och jag tror att de flesta kommer att känna att ångesten går ner lite då”, säger Christina Sahlberg.


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?