ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Sparekonomen: "Spotify kan bli ny folkaktie"

På tisdagen noteras Spotify på New York-börsen.

En ny mätning visar att 14 procent av de svenska spararna är intresserade av att äga aktier i bolaget.

På tisdagen noteras Spotify på New York-börsen. New York Stock Exchange, NYSE, har satt ett referenspris för Spotifys aktie om 132 dollar, det vill säga 1.109 svenska kronor, inför börsnoteringen, rapporterar Reuters. Referenskursen som sattes på måndagskvällen i New York värderade Spotify till 197 miljarder kronor.

14 procent av svenskarna är intresserade av att hoppa på Spotify-tåget och köpa aktier, visar en undersökning som Nordnet gjort.

”Bolaget har potential att bli en ny svensk folkaktie i klass med H&M och Ericsson. Jag tror att det finns både en rationell och känslomässig sida bakom det stora intresset”, säger Joakim Bornold, Nordnets sparekonom, i ett pressmeddelande.

Tisdagens notering är en av de mest uppmärksammade bland svenska bolag. Inget annat europeisk techbolag har vuxit lika mycket som Spotify.

"De svenska spararna ser stor potential i bolagets kraftiga tillväxt och möjlighet att hitta nya intäktsströmmar. Samtidigt känner vi stor stolthet inför att världens största streamingtjänst för musik är svensk, och det kan påverka våra investeringar. Det råder dock stor osäkerhet kring bolagets utveckling på börsen den första tiden. Kombinationen av att bolaget ännu inte går med vinst och att de väljer den ovanliga metoden direktnotering, gör att spararna bör förbereda sig på en skakig resa", säger Joakim Bornold.

Inför börsnoteringen valde grundaren Daniel Ek att skriva ett öppet brev till sina anställda och beskriver där bolaget som ett ovanligt företag. En vanlig notering med nyemission av aktier är inget för musikjätten, skriver han.

”Medan jag förstår att den banan är logisk för de flesta så har Spotify aldrig varit ett vanligt företag. Som jag nämnde under investerarträffen är vårt fokus inte på den inledande uppgången. I ställer kommer vi att jobba på att bygga, planera för och föreställa oss framtiden", skriver han.

Di TV sänder live under börsöppningen i USA på tisdagen med start klockan 15.00.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies