1515

Sparekonomen: Slut på börsfesten 2018

Stockholmsbörsen har ett hyggligt år bakom sig — i år ser det mer osäkert ut. Den starka konjunkturen talar för en fortsatt börsuppgång, men samtidigt är börsen nu högt värderad.

"Jag tycker att börsen ser dyr ut", säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Sedan finanskrisen 2008 har Stockholmsbörsen gått som tåget. Sedan 2008 har OMXS-index stigit med cirka 185 procent. Under fjolåret, fram till den 21 december, steg OMXS-index med knappt 8 procent. Men nu är det stopp, tror Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

"Jag tror på ett mycket mer skakigt börsår som mycket väl kan sluta på minus. Vi har haft i stort sett gratispengar nu i flera år i Europa, i Sverige och i USA, och då tänker jag på de låga räntorna. Och nu när räntorna ska börja höjas så kommer pengar att flyttas runt, och det kan gå fort och det kan gå överraskande."

"Samtidigt ser vi en väldigt stark konjunktur i Kina, Europa och USA som väger emot. Och tittar man på världens börser så är snittet upp 20 procent (för 2017)."

Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg, är mer optimistisk om börsens utveckling under 2018.

"Grundförutsättningarna fortfarande på plats för en bra utveckling, därför att vinsterna fortsätter att materialiseras och om vi tittar på vad börs-vd:arna sade så var de tämligen optimistiska om åtminstone det kortsiktiga läget."

"Även lite mer framåtblickande data som inköpschefsindex pekar på en ganska bra BNP-utvecklig och därmed vinstutveckling för börsbolagen."

Marknadens förväntningar ligger på att vinsterna kommer att öka med ungefär 10 procent i år och Jonas Olavi tror att det är en ganska god chans att de infrias. Lägger man till att inflationen är låg och räntorna är extremt låga så finns det inte så många andra alternativ att satsa på än börsen, enligt Olavi.

Han tror att Stockholmsbörsen 2018 kan sluta på med en uppgång på närmare 10 procent.

"Jag brukar säga att börsen går ungefär dit vinsterna pekar."

Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium Nordic, är överraskad över att börsen gått så pass bra i år, men inför 2018 är han mer pessimistisk.

"Jag trodde att vi skulle se en större oro kring och inflation och räntor 2017 men så har det inte blivit."

Det som talar för en fortsatt börsuppgång är att den svenska konjunkturen är fortsatt stark och att det ser bra ut i omvärlden med tillväxt i både USA, EU och Kina. Men det som talar emot är att börsen för närvarande är högt värderad.

"Det som gör att jag är ljummet inställd till börsen det kommande året är att värderingarna är höga. Om vi får mer normala räntor och inflation så kan det komma att pressa tillbaks den optimism som finns kring vinsterna."

Malmqvist tror därför att börsen kommer att landa kring nollstrecket detta år.


Innehåll från HPE SverigeAnnons

Ökade datamängder kräver nya nätverksinfrastrukturer

Med 5G kan telekombranschen erbjuda nya tjänster och affärsmöjligheter för företag och slutkonsumenter, men för att lyckas måste nätverksdistributionen flyttas närmare användaren. Här ligger det globala företaget HPE i framkant. Med deras edge-to-cloud lösningar för att bygga ut och förvalta nätverksinfrastruktur, kan telekombranschen växla upp och driva innovation för sina kunder och sig själva.  

I takt med att digitala lösningar såsom AI, VR och AR blir allt vanligare ökar mängden data explosionsartat. Som följd blir efterfrågan på högre nätverkskapacitet allt större, vilket i sin tur förutsätter en förändrad metod till hur data hanteras och analyseras. 

– I stället för att hantera data i några få centraliserade datacenter finns det nu ett behov att flytta ut hanteringen till mobiltorn eller andra lokaler man har runtom i landet. Fördelen för företag i telekombranschen är att många redan äger lokaler som möjliggör den här typen av decentralisering; utmaningen blir emellertid att göra en sömlös övergång från några få datacenter, till betydligt fler inom samma region, säger Roshan Thekkekunnel, ansvarig för Telco Cloud Infrastructure Solutions på HPE.

Satsa på open source

Andra dilemman som kan uppstå då telekomföretag går från en centraliserad datahantering till en mer utspridd, distribuerad edge-lösning, är att många sitter med en mix av hårdvara och mjukvara från flera olika leverantörer, som nu måste kunna samverka på nya sätt. Det är ett komplext arbete, vilket ofta medför tekniska utmaningar. 

– En lösning på situationen är att satsa på open source-modeller som tillåter flera leverantörer i samma nätverk. Förra året tog därför HPE initiativ till tjänsten ODIM, ”Open Distributed Infrastructure Management”, en öppen, leverantörsoberoende mjukvara som förenklar implementering och livscykelhantering av storskaliga, geografiskt distribuerade infrastrukturer. ODIM underlättar därmed kraftigt för telekomaktörer att accelerera sin nätverksövergång och distribuering, säger Roshan Thekkekunnel och fortsätter:

– Vi erbjuder även optimerade referenskonfigurationer, Telco Blueprints, för att skapa och hantera den nya infrastrukturen. Dessa konfigurationer baseras på våra infrastrukturplattformar och är anpassade för en decentraliserad distribution av telekomnätverk. 

HPE tar steget längre med Open vRAN 

Nu har HPE skapat ytterligare ett ekosystem med Open vRAN, Open virtualized Radio Access Networks. Systemet tillåter effektivare analys och distribuering och hjälper därmed kunder att transportera sina data ännu snabbare. 

– Med Open vRAN kan fler leverantörer driva utveckling inom samma infrastruktur. Därmed ökar telekomoperatörer världen över sin flexibilitet och valmöjligheter, samtidigt som de kan hantera fler leverantörer parallellt.  

Genom att samverka med fler leverantörer möjliggörs fler tjänsteerbjudanden och intäktsgenerering. Det kan emellertid vara svårt att på förhand veta vilka nya tjänster och applikationer som kommer att löna sig. Med HPE GreenLake Central, HPE:s intuitiva programvaruplattform, kan bolagen snabbt distribuera tjänster. Därutöver ger GreenLake operatörerna värdefulla insikter om kostnader och krav på regelefterlevnad, vilket både förenklar hanteringen av operatörens hybrida infrastruktur och ger stöd i beslutsfattande.

– Det är en otroligt spännande tid just nu, där vi med en av de bredaste portföljerna för telekombolag kan vara en katalysator för den nya nätverksdistribueringen och frigöra den fulla potentialen av 5G, avslutar Roshan.

Om HPE

Hewlett Packard Enterprise är det globala edge-to-cloud-platform-as-a-service-företaget som hjälper företag att utveckla nya affärsmodeller, förbättra resultat och öka prestanda. 

Läs mer på hpe.com/telco

Mer från HPE Sverige

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HPE Sverige och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?