Sparekonomen sågar Videobursts vilseledande pressmeddelande

Aktietorgbolaget Videoburst rusade 73 procent på tisdagen efter att bolaget annonserat ett samarbete med Google – trots att Dagens industri kunnat avslöja att något skriftligt avtal inte finns.
”I bästa fall har bolaget vilselett marknaden, i värsta fall har man begått ett brott”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

 

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.
Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.Bild:Jesper Frisk

På tisdagsförmiddagen annonserade Videoburst, noterat på Aktietorget, att bolaget inlett ett samarbete med Google.

”Samarbetet går ut på att sänka tröskeln för företag att komma igång och producera och distribuera onlinevideo på YouTube. Google stöttar Videoburst löpande med utbildningsinsatser, marknadsföring och know-how”, skriver Videoburst i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet finns knappt några detaljer och Videoburst skriver att de är förhindrade att kommunicera ytterligare uppgifter. Men Dagens industri kunde på tisdagen avslöja att något skriftligt avtal mellan Videoburst och Google inte finns – det erkänner Videobursts vd John Goliats i en intervju.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, anser att Videobursts agerande är bedrövligt.

”Så här ska det inte få gå till. I bästa fall har bolaget vilselett marknaden, i värsta fall har man begått ett brott”, säger han.

”Jag förstår inte vitsen med att vara så otydlig. Varför skicka ut ett sådant pressmeddelande som så lätt kan misstolkas? Frågan är vad det här samarbetet egentligen består av”, fortsätter han.

Med brott syftar han på ”pump-and-dump”, det vill säga agerandet när aktörer skickar ut positiva men falska och vilseledande nyheter om ett bolag med syftet att trycka upp aktiekursen och sälja när aktien rusat.

”Det är inte svårt att dra den slutsatsen. Den misstanken får man absolut. Jag utgår från att Aktietorget undersöker handeln och anmäler till Ekobrottsmyndigheten om de hittar något misstänkt”, säger han.

Marknadsövervakningen på Aktietorget meddelar att de har noterat Videobursts kursuppgång och pressmeddelanden på tisdagen.

”Vi för en dialog med bolaget men mer än så kan jag inte kommentera”, säger Christina Ploom, chef för marknadsövervakningen på Aktietorget, och påpekar samtidigt att de löpande för en dialog med samtliga bolag som är noterade på Aktietorget.

Enligt Joakim Bornold är sådana här händelser alldeles för vanliga på First North-listan och Aktietorget.

”Det är alldeles för hett och lätt att få kapital. Som privatsparare bör man ha riktigt bra koll och göra en grundlig analys av bolag och ägare innan man går in som investerare”, säger han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?