1515
Annons

Sparekonomen: Ellevios miss pinsam

Ellevio la i förra veckan ett bud på Aktietorgsbolaget Elverket Vallentuna. Nu sänker Ellevio sitt bud – på grund av utdelning i Elverket.

Bild:Colourbox

I fredags förra veckan lade elbolaget Ellevio ett bud på Aktietorgslistade Elverket Vallentuna. Budet uppgick till 97 kronor kontant per aktie och värderade Elverket till drygt 629 miljoner kronor.

Men mindre än en vecka senare, strax efter börsöppning på onsdagen, handelsstoppades Elverkets aktie. Aktietorget uppgav för Nyhetsbyrån Direkt att handelsstoppet skedde på grund av ”informationsassymetri”.

Ett par timmar senare skickade Ellevio ut ett pressmeddelande med en korrigering av sitt bud på Elverket – budet sänktes till 94,25 kronor per aktie. Anledningen är att Elverket haft årsstämma den 23 maj där aktieägarna beslutade att dela ut 2,75 kronor per aktie, det vill säga lika mycket som Ellevios bud nu sänks med.

”Enligt villkoren för erbjudandet kommer vederlaget i erbjudandet att justeras om Elverket genomför utdelning till aktieägarna innan likvid redovisats inom ramen för erbjudandet”, skriver Ellevio i ett pressmeddelande.

”Det är svårt att tolka det på något annat sätt än att det är en pinsam budmiss. Det är klantigt gjort och inte särskilt snyggt”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Varför?
”Aktien värderas upp på felaktiga grunder. Nu bryter Ellevio inte mot några avtal eftersom den här klausulen fanns med i erbjudandet men de borde ha varit tydligare, speciellt när det bara skiljde några dagar mellan budet och stämman.”

Innan Ellevios bud offentliggjordes handlades Elverkets aktie kring 76 kronor. När budet offentliggjordes rusade aktien och var som högst uppe i 99 kronor under fredagen när budet lades. På onsdagen backar Elverkets aktie med drygt 3,6 procent efter att handelsstoppets hävts och handlas strax under 93 kronor (dock handlas aktien även exklusive rätt till utdelning).

”Sedan har alla investerare givetvis ett ansvar att läsa erbjudandet, men det här borde Ellevio ha vetat om och varit tydligare med. Jag tror de har haft lite för bråttom med att offentliggöra budet”, säger Joakim Bornold.

Så hittar du företagslånet med bäst villkor (extern tjänst)

Hur vanligt är det här?
”Det hör inte till vanligheterna men det har hänt att utdelningar stökat till det på det här sättet.”

”Vi har kommunicerat i enlighet med de lagar och regler som finns”, säger Jonatan Björck, presschef på Ellevio.

Det skiljde bara dagar mellan budet på Elverket och årsstämman där det beslutades om utdelning. Kunde ni ha varit tydligare i er kommunikation?
”Som vi ser det har vi varit tydliga i vår kommunikation och vi har inte gjort någon miss. Men om det finns sådan kritik ska vi givetvis försöka ta till oss den och diskutera med våra rådgivare.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?