1515
Annons

Sparekonomen: Början på en återhämtning

Senaste veckans börsuppgång är början på en mer långsiktig återhämtning. 

Det tror sparekonomen Joakim Bornold, vars Drömportfölj avancerar bland placeringarna.

”Nu ser man att de bolagen som haft bra rapporter studsar tillbaka”.

Joakim Bornold har en portfölj i Di:s aktietävling Drömportföljen.
Joakim Bornold har en portfölj i Di:s aktietävling Drömportföljen.Foto:Joey Abrait

Di:s aktietävling Drömportföljen är inne på sin sjunde vecka av tio och leds under onsdagseftermiddagen av profilen ”Peterfredrik65” som haft en topposition i tävlingen sedan i påskas.  

I portföljen har oljebolag dominerat men på senare tid har också medicinteknikbolaget Raysearch, forskningsbolaget Immunicum och gamingbolaget Thunderful plockats in. Det sistnämnda tynger dock ledarportföljen efter rapportras på onsdagen. Övriga innehav i ”Peterfredrik65”s drömportfölj är oljebolagen Africa Oil, Thetys Oil, Maha Energy och IPC.

Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold tror att det blir svårare för deltagarna att göra några ryck under den sista månaden nu när rapportperioden till stor del är över. 

”De bolagsspecifika nyheterna blir svårare att förutse. Du måste ha mer tur för att hitta rätt”, säger han.

Hans egen drömportfölj, med innehav som Skanska, AB Volvo, Volvo Cars, Ericsson, Indutrade och SBB, har avancerat en del efter veckans avkastning på omkring 8 procent. Stockholmsbörsens breda index är under samma period upp omkring 5 procent.

En del av förtjänsten ligger i en svagare krona, medger Joakim Bornold. Men vårens starka rapporter färgar nu av sig i ett mer positivt börsklimat, menar han.

”Lite har det väl slagit in nu, att de bolag som har haft bra rapporter och tjänar bra med pengar också har studsat tillbaka sista veckan, men det var väl inte helt oväntat.”

Joakim Bornold tror att den positiva trenden kommer hålla i sig, och inte bara fram till aktietävlingens målgång den 10 juni:

”Det finns mycket som talar för det. Det känns som att börsen generellt har kommit ner rejält i värdering, då har de här bolagen som tjänar bra med pengar och håller uppe vinsterna attraktiva p/e-tal. Det tror jag fortsättningsvis kommer attrahera investerarna. Så jag håller nog kvar i den strategin ett tag till om inget annat dyker upp. De här bolagen borde kunna fortsätta gå bra.”

Finns det något av dina bolag i portföljen som du ser mer potential i?
”Ericsson. De brottas ju med sin ekonomi men visar att de jobbar hårt med att få upp lönsamheten och det borde tas emot positivt. Och någonstans tror jag att man fick en ganska stor ESG-rabatt efter IS-debaclet. Förhoppningsvis sker det en omvärdering av bolaget precis innan tävlingen tar slut.”

 

 

 

 

 


Täten plockar in rusande spelbolag

Petter Hanssons och Peter Rimås portföljer ligger i täten i Drömportföljens slutspurt. Båda väljer att lägga vantarna på rusande spelbolag på onsdagen.

På onsdagsmorgonen meddelade spelbolaget Embracer att man gör en riktad emission på 10,3 miljarder kronor till Savvy Gaming Group som ägs av den saudiarabiska statliga förmögenhetsfonden PIF. Nyheten fick aktien att rusa i börsöppningen och är i den inledande handeln upp omkring 9 procent.

Det gynnar Petter Hansson, vars portfölj ”Dyngbaggens bollhav” pendlat mellan första och andraplatsen under veckan - tätt följd av Peter Rimås portfölj ”Rimmen 2.0”. 

Petter Hansson, 36 år från Öland, har under senare tid bytt ut sina oljebolag till en mer hälso- och teknikorienterad portfölj där innehav som Bonesupport, Truecaller, Readly, Calliditas och Camurus finns med. Att också plocka in Embracer lagom till slutspurten visade sig vara ett lyckodrag. 

Peter Rimås, 53 år från Linköping, har i sin tur plockat in speloperatören Kindred inför onsdagens börsöppning. Aktien är under morgonen upp över 10 procent på nyheten om att bolaget beviljas spellicens i Nederländerna.

Petter Hanssons portfölj är på onsdagsmorgonen upp 42,9 procent medan Peter Rimås porfölj är upp 41,7 procent.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?