1515

Sparekonom: Här är fonderna du måste flytta från ISK

Se över ditt sparande — det uppmanar Nordnets sparekonom Joakim Bornold efter helgens besked om att skatten på Investeringssparkonto (ISK) höjs.

"Varken räntefonder eller blandfonder bör finnas på ett ISK-konto", säger han.

Joakim Bornold.
Joakim Bornold.

Det kom mycket kritik efter beskedet om att Vänsterpartiet kommit överens med regeringen om höjd skatt på ISK. Många menade att det är fel att ytterligare höja skatten på sparande, medan skuldsättning premieras med skatteavdrag. Andra framhöll att politisk klåfingrighet gör den förhållandevis nya sparformen osäker och oattraktiv.

"Ett rimligt sparande kanske ger en avkastning på 4—5 procent och då är jag ändå optimistisk för de närmaste åren. Då blir skatten ganska hög och resten äter inflationen upp", säger Joakim Bornold.

Den ekvationen gör att alla med ett ISK-konto måste fundera på vad de har placerat där. Lågavkastande fonder blir en ren förlustaffär, påpekar han.

Varken räntefonder eller blandfonder bör finnas där. De bör placeras i ett vanligt fondkonto eller en depå, det kommer att vara mer lönsamt de närmaste åren.

Poängen med ISK är att spararna betalar årlig schablonskatt på hela kapitalet och därmed slipper reavinstskatten då aktier eller fonder säljs med vinst. Schablonskatten utgår från statslåneräntan som följer det övriga ränteläget. I år beskattas ISK och kapitalförsäkringar med 0,38 procent. Nästa år blir skattesatsen, efter regeringens höjning, 0,48 procent. När statslåneräntan höjs ökar även beskattningen av ISK-kontona.

Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson påpekade dock i helgen att skattehöjningen med 0,25 procent ökar jämlikheten eftersom den hårdast drabbar den rikaste tiondelen av befolkningen varav flertalet är män.

Joakim Bornold anser inte att småspararna helt ska lämna ISK.

"Nej, det tycker jag inte. Aktiesparande ska vara långsiktigt och ett börsfall ska hanteras genom att ha en bra spridning mellan räntor och aktier."

Avanzas sparekonom Claes Hemberg är också kritisk till skattehöjningen men anser att ISK på tio års sikt kommer att ge bättre avkastning än ett fondkonto.

"Det finns en liten övervikt av män bland de som har ISK-konton, men ser man på ålder så ligger tyngdpunkten 35-55 år. Det är verkligen en sparform för Svensson", säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?