Annons

Spara 20.000 kronor om året på att byta bolån

Ibland är det värt att byta bank. Ofta räcker det med ett telefonsamtal. Genom att pruta på bolåneräntan kan du spara tusenlappar varje månad.

I juli skiljde det 0,5 procentenheter mellan den högsta och lägsta snitträntan.

Foto:Josefine Stenersen

Tittar man på snitträntorna som tolv olika aktörer tar ut av sina kunder i juli ser man att mindre banker erbjuder en betydligt lägre ränta.

Dyrast på listan är Nordea, med en snittränta på 1,8 procent. Stabelo, en betydligt mindre aktör, är lägst på 1,3 procent. Även Landshypotek, Hypoteket och ICA Banken ligger relativt lågt: mellan 1,32 och 1,44 procent.

”Det är rätt stor skillnad. Har man ingen koll på en banks snittränta är det lätt att bli bortfintad när man pratar med banken”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

En högre ränta än snittet betyder nödvändigtvis inte att man borde byta bank, enligt Bratt. Det kan vara så att din nuvarande bank är villig att ge dig bättre villkor för att få dig att stanna som kund.

”Bara genom att visa att man gjort lite researcharbete blir förhandlingsläget bättre. Vill inte banken förhandla kan det vara läge att byta.”

För ett bolån på 4 miljoner kronor innebär skillnaden mellan den högsta och lägsta snitträntan, alltså 0,5 procentenheter, en kostnad på 20.000 kronor om året.

Att det skiljer sig så mycket beror på uppstickarnas strategi att plocka marknadsandelar.

”De har inte samma krav på lönsamhet. Man tummar på marginalerna för att få fler kunder.”

De nya aktörerna är digitaliserade, de saknar stora fysiska kontor och kan hålla nere kostnaderna.

”Man ser tydligt att det är storbankerna som har högst snittränta. De har en relation till sina kunder. Många tycker att det är skönt att ligga kvar med allt på samma bank.”

Men det finns också fällor att se upp för. Som krav på att flytta pensionen, tilläggstjänster eller höga kortavgifter.

”Det är inte värt att flytta sin pension till sämre villkor. Man måste göra sin hemläxa och kolla helheten.”

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?