1515
Annons

Spänt läge inför Afrikas största dammbygge

Spänningen stiger mellan Egypten och Etiopien över Afrikas största dammbygge, i Etiopien.

Egypten fruktar för vattenförsörjningen till den livsviktiga del av Nilen som flyter genom landet, skriver Financial Times.

Byggandet pågår av Afrikas största dammbygge, Stora renässansdammen, i Etiopien. Egypten vill ha rätt att bestämma vad gäller tiden för att fylla upp dammen, eftersom det påverkar deras egna vattentillgångar. Men något sådant inflytande vill inte Etiopien ge dem.
Byggandet pågår av Afrikas största dammbygge, Stora renässansdammen, i Etiopien. Egypten vill ha rätt att bestämma vad gäller tiden för att fylla upp dammen, eftersom det påverkar deras egna vattentillgångar. Men något sådant inflytande vill inte Etiopien ge dem.Foto:Zacharias Abubeker

Nilens viktigaste tillflöde, Vita Nilen, startar i Victoriasjön som delas av Tanzania, Kenya och Uganda och fortsätter 370 mil via Uganda, Sydsudan och Sudan till Egypten.

Men huvudflodens mäktiga livskraft kräver också vatten från Blå Nilen, som rinner ned från det Abessinska höglandet i Etiopien i 150 mil.

Där byggs just nu vad som kommer att bli Afrikas största damm.

När Stora renässansdammen har färdigställts, vilket är planerat att ske 2022, kommer den att ha kostat motsvarande 45 miljarder kronor och förse 65 miljoner etiopier med den el de i dag saknar. Landet har totalt uppskattningsvis drygt 100 miljoner invånare, men någon officiell folkräkning har inte genomförts på många år.

När dammen ska vattenfyllas, vilket är tänkt att ske under fyra år, oroar Egypten, skriver Financial Times.

Regeringen i Kairo vill att det ska gå långsammare, med möjlighet till pauser vid torka.

Den forntida egyptiska högcivilisationen, vars inledning dateras tillbaka till runt 3000-talet före Kristus, byggde sitt välstånd på Nilens översvämningar som borgade för ett mycket gynnsamt jordbruk.

Betydelsen av vattentillförsel till Nilen i dag har både historiska och praktiska skäl till att den nästan inte kan överskattas.

Den växande nationen består till stor del av öken, och har i dag kronisk vattenbrist.

Som ett sätt att reglera tillgången har Egypten självt byggt en stor damm, Assuandammen, som färdigställdes 1970.

Enligt FT kräver Egypten garantier från Etiopien att vattennivån i Assuandammen aldrig understiger 165 meter under det att Stora renässansdammen fylls.

”Egypten vill ha vetorätt, och diktera vad Etiopien får göra,” säger den etiopiske ambassadören i London, Fesseha Shawel Gebre, till Financial Times. 

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed tar den 10 december i Oslo emot Nobels fredspris för att ha avslutat det 20 år långa gränskriget med Eritrea.

 


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?