ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Spanska socialister mot strömmen

  • Foto: Bernat Armangue

Medan Europas socialdemokratiska partier säckar ihop har spanska PSOE goda chanser att behålla makten efter söndagens val - med stärkt resultat.

”Det handlar inte så mycket om PSOE:s styrka utan om andra partiers svaghet”, säger statsvetaren Jakob Lewander.

Socialistledaren Pedro Sanchez har stärkt sin ställning sedan han den 2 juni i fjol blev premiärminister. Dagen före fällde en misstroendeförklaring och korruptionsskandal Mariano Rajoy från Partido Popular, PP.

”Socialisterna har haft en perfekt fiende i Partido Popular och har lyckats komma över interna motsättningar”, säger Jakob Lewander på Svenska institutet för Europapolitiska studier, Sieps.

PSOE ser ut att gå från 22,6 procent i valet 2016 till 29 procent på söndag, enligt sajten Poll of polls sammanvägda resultat. PP, som fick egen majoritet efter valet 2011, ligger nu bara på 20 procent. 

”Det är en stor rörelse bland de spanska väljarna”, säger Jakob Lewander.

PSOE och PP, som har turats om att styra Spanien efter Francodiktaturens fall 1975, får allt mer konkurrens. Vänsterpopulisterna Podemos och liberala Ciudadanos klev in i parlamentet 2015. Nu verkar ett nytt högerparti, Vox, på väg in.

”Efter valet kommer Spanien inte längre att vara det gyllene undantaget i Europa, utan får också ett stort reaktionärt nationalistiskt parti, Vox. PP och Ciudadanos regerar nu Andalusien med stöd från Vox, så vallen är riven på lokal nivå”, säger Jakob Lewander.

Till det kommer flera mindre regionala partier, bland annat för Kataloniens självständighet.

”Ett parti kan inte längre regera på egen hand. Socialisterna behöver troligen aktivt eller passivt stöd från baskerna och katalanerna. Även högern måste söka stöd”, säger Jakob Lewander.

Rika regionen Katalonien, med provinsen Barcelona, är fortsatt en het potatis.

”PSOE vill göra Spanien till en mer federal statsbildning men säger samtidigt tydligt nej till katalanska självständighetsanspråk”, säger Jakob Lewander.

En stärkt ekonomi spelar Pedro Sanchez i händerna.

”På makroplan går ekonomin bra. Tillväxten håller i sig, men det har inte riktigt översatts i socioekonomisk återhämtning. Arbetslösheten är hög och det är många osäkra anställningar. Det har varit en urholkning och utarmning av stora befolkningsgrupper. Den breda medelklassen har inte sett samma typ av återhämtning som ekonomin i stort”, säger Jakob Lewander.

Han varnar för att en stor grupp osäkra väljare och många soffliggare gör resultatet svårt att förutsäga. I valet 2016 röstade bara två tredjedelar av de berättigade.

Kai-Uwe Lang, Spanienexpert på den utrikespolitiska tankesmedjan SWP i Berlin, anser att PSOE har en bra utgångsposition inför valet.

”PSOE har goda chanser att bli största parti men får kämpa för att hitta en majoritet. Pedro Sanchez har regerat under relativt kort tid, men Spanien har haft en positiv utveckling. Tillväxten har varit robust på omkring 3 procent, även om den nu minskar mot 2,6 procent.”

Framgångarna minskar stödet för vänsterpopulistiska Podemos, som fick 21 procent i förra valet men nu bara ligger på 13 procent. Samtidigt är högersidan splittrad.

”PP och Ciudadanos slåss om att leda blocket. Under den andra tv-debatten slogs de två partierna mot varandra. Dessutom kan de behöva stöd från Vox, vilket de har fått i Andalusien. Det utnyttjar socialisterna.”, säger Kai-Uwe Lang.

Därför tror han att Pedro Sanchez fortsätter regera.

”Det blir troligen som det är nu, en socialistisk regering som tolereras av Podemos och regionala partier. Däremot vet vi inte hur länge det håller”, säger Kai-Uwe Lang.

En valseger skulle också stärka Pedro Sanchez i EU-politiken, där Sydeuropa är splittrat mellan olika intressen medan norra Europa är betydligt mer samspelt.

”Pedro Sanchez skulle kunna ta en plats som en viktig allierad för Emmanuel Macron i Frankrike”, säger Kai-Uwe Lang.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies