1515

Spänningsläget högt inför partiledardebatt efter Åkessons angrepp

Kvällens partiledardebatt kommer både till form och till innehåll påverkas av coronakrisen. Sedan Jimmie Åkessons (SD) angrepp mot Folkhälsomyndigheten och regeringen är spänningsläget högt.

Foto:Jonathan Näckstrand/TT

Söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda är den första sedan coronapandemin, och den kommer starkt att präglas av krisen. SVT har ändrat formatet, kortat ner programmet och ersatt duellerna med ett öppningsanförande där partiledarna vänder sig direkt till tittarna.

Även till innehållet är det pandemin som styr. Den borgfred som verkade gälla under pandemins första veckor tycks bruten, sedan Sverigedemokraternas (SD) partiledare Jimmie Åkesson i en debattartikel i DN krävt statsepidemiolog Anders Tegnells avgång och kritiserat regeringens ledarskap under krisen.

Även Moderaterna och Kristdemokraterna har de senaste veckorna kritiserat regeringens hantering av pandemin. Ulf Kristersson (M) har sedan en månad tillbaka kritiserat bristerna med coronatestningen i Sverige.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har beskrivit det som att regeringen vältrat ansvaret för skyddet av riskgrupperna i knät på regioner och kommuner.

Men kritiken om den bristfälliga testningen, där Sverige inte nått upp till de utlovade 100.000 coronatesterna i veckan, har även kommit från Jonas Sjöstedt (V).

”Jag vill att statsministern förklarar för tittarna vilken plan han hade för att genomföra en, i många stycken klok, strategi”, säger Liberalernas ledare Nyamko Sabuni till TT på väg in på SVT.

”Vi har misslyckats att skydda de äldre. Det var den grundläggande delen i strategin. Jag vill veta hur det kommer sig att vi misslyckats med det. Visste statsministern inte vilka brister äldreomsorgen bar med sig?”

TT: Är det inte kommunerna som har ansvaret för äldreboende?
”En pandemi som vi upplever nu är det alltid regeringen som har det yttersta ansvaret. Det är regeringen som antar strategin. Då måste regeringen försäkra sig om att det är möjligt att genomföra den på framgångsrikt sätt”, säger Sabuni.

Sabuni är även kritisk mot att testning av misstänkta covid 19-fall inte kommit upp i 100.000 per vecka.

TT: Men är inte det regionernas ansvar?

”Regionernas ansvar är att sköta sjukvården. I en pandemi där regeringen också konstaterar att vi måste utföra masstester så måste regeringen berätta för regionerna varför, på vilket sätt och vem betalar. Alla de sakerna har regeringen inte informerat regionerna om”, säger Sabuni.

Hon tycker att det är fel av SD-ledaren Jimmie Åkesson att kräva statsepidemiolog Anders Tegnells avgång när det är regeringen som har det yttersta ansvaret för coronastrategin.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch tycker att regeringen ”ryggat” från sitt ansvar att leda landet i en global pandemi.

”Då kan man inte trycka över det ansvaret på 290 kommuner och 21 regioner och sedan gömma sig bakom Folkhälsomyndigheten”, säger hon.

Busch tycker det är fel av SD-ledaren Jimmie Åkesson att kräva Tegnells avgång.

”Eventuellt avgångskrav ska inte riktas mot en tjänsteman vid en myndighet utan ska i sådana fall riktas sig till regeringen som är ytterst ansvarig för Sveriges strategi”, säger hon.

”För min del är den här borgfreden över nu. Det är dags att börja ställa inte minst regeringen till svars för hur det kunde gå så illa, inte minst inom äldreomsorgen”, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson på väg in till debatten.

Han hävdar att regeringen har gömt sig bakom Folkhälsomyndigheten, som enligt Åkesson missbedömt smittan redan från början.

Även Busch kritiserar regeringen för att inte ha styrt upp testningen ordentligt.

”Som ytterst ansvarig kan man inte hela tiden vecka ut och vecka in peka på regionerna och säga att de inte har nått det mål man satt”, säger Busch.

Hon anser att regeringen inte haft någon plan för hur testningen ska gå till och hävdar att regeringen kommit med olika direktiv.

Den gångna veckan förändrade dock regeringen testningsstrategin och avsatte 5,9 miljarder kronor till för det.

”Det hjälper inte om man inte har en ledning och styrning för att säkerställa att testningen blir av. Det har varit genomgående för den här regeringens hantering av coronapandemin”, säger Busch.

”Jag tror det hade räddat liv om regeringen hade tagit det ansvaret.”

”Vi har misslyckats kapitalt med äldrevården och vi har inte kommit i gång med testning trots att vi har pratat om det i tre månader”, säger Moderatledaren Ulf Kristersson och menar att ansvaret är delat, men att regeringen har varit för passiv.

”Jag tvivlar inte på regeringens goda vilja, men man måste fatta beslut och leda landet”, säger Kristersson.

”Jag misstror inte att regeringen vill väl, men man har inte imponerat”, säger M-ledaren.

TT: Är borgfreden över nu?
”Jag tycker att vi ska samarbeta oss igenom en kris, och jag vill att det ska gå så bra som möjligt för Sverige. Men jag kommer inte att ducka för att säga vad jag tycker när regeringen gör för lite eller gör fel”, säger han.

”Det går inte att komma ifrån att smittspridningen på äldreboenden och i hemtjänsten är ett stort misslyckande. Åratal av nedskärningar och dåliga villkor tar ut sitt pris”, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt om vad han anser är regeringens stora misslyckande.

Han säger att krav på bättre villkor för de anställda och mer resurser till omsorgen är det han tänker trycka mest på i debatten.

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?