ANNONS:
Till Di.se

Spaniens premiärminister: Vi behöver inga medlare

Den spanske premiärministern Mariano Rajoy avvisar försök till medling i konflikten med Katalonien. Ytterligare en spansk storbank har meddelat att de flyttar huvudkontoret för regionen medan det katalanska parlamentet överväger att utropa självständighet.

Krisen i Katalonien kan komma att ställas på sin spets redan på måndagen. Då skulle det regionala parlamentet diskutera resultatet av självständighetsomröstningen.

Men parlamentsmötet avblåstes förra veckan av Spaniens konstitutionella domstol. Frågan är om den regionala regeringen kommer att lyssna på domstolen. De katalanska politiker som är för självständighet har tidigare trotsat domstolens besked, inte minst när det gällde att genomföra den självständighetsomröstning som hölls för lite mer än en vecka sedan.

Kataloniens president Carles Puigdemont har sagt att han hellre vill se att oberoende medlare sätts in för att lösa konflikten. Det avfärdas dock av Spaniens premiärminister Mariano Rajoy i en intervju med den spanska tidningen El Pais.

"Vi behöver inte medlare", säger han. "Vad vi behöver är att de som bryter mot lagen och som har satt sig själva över lagen korrigerar sin position."

Den lokala katalanska regeringen har däremot öppnat för att förhandla. I en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg på söndagen sa Raul Romeva, regional sekreterare för externa relationer, att Kataloniens regering är redo att förhandla med Madrid.

”Vi behöver vara två för att dansa tango, den andra sidan måste sätta sig vid bordet”, sa han.

EU har än så länge hållit sig utanför konflikten och hävdar att det är en nationell fråga. Schweiz uppges ha närmat sig båda sidorna men anser att parterna inte är redo att förhandla, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Mariano Rajoy utesluter inte heller att den spanska regeringen tar tillbaka makten i Katalonien genom att åberopa artikel 155 i den spanska konstitutionen, vilket i praktiken skulle sätta punkt för det autonoma styret av regionen. Den har aldrig använts i Spaniens historia och liknande konstitutionella regler i andra europeiska länder har heller inte åberopats.

"Det idealiska vore att inte behöva ta till sådana drastiska åtgärder men för att så ska kunna ske krävs korrigering", säger Marino Rajoy till El Pais.

Politiker i både Madrid och Barcelona pressas nu. Den spanska regeringen har tvingats be om ursäkt för hur polisen hanterade självständighetsomröstningen och det våld som utbröt.

Samtidigt fyllde hundratusentals pro-spanska demonstranter Barcelonas gator på söndagen i en manifestation för enighet med resten av Spanien.

Under tiden har ytterligare en bank med bas i Katalonien fått kalla fötter efter den senaste tidens turbulens. Storbanken Caixa följde efter konkurrenten Banco de Sabadell och meddelade i helgen att huvudkontoret flyttas till den spanska staden Valencia.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies