Annons

Spanien öppnar gränserna redan om en vecka

Spanien öppnar sina gränser mot Schengenländerna redan om en vecka, den 21 juni.

Undantaget är grannlandet Portugal som på egen begäran väntar till den 1 juli.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez.
Spaniens premiärminister Pedro Sanchez.Foto:Mariscal/TT

”Turism är en mycket viktig sektor för den ekonomiska återhämtningen”, säger premiärminister Pedro Sánchez vid en pressträff på söndagen.

Tidigare under dagen hade han hållit en videokonferens med de regionala ledarna i landet.

Innan var det sagt att gränserna skulle öppna den 1 juli. Det datumet gäller fortfarande för länder utanför Schengen. Men då kommer bland annat smittoläget i landet den resande kommer från att beaktas innan resenärer släpps in. Vid videokonferensen med de regionala ledarna var Sánchez särskilt orolig över situationen i Nord- och Sydamerika samt enskilda länder som exempelvis Ryssland.

Den 1 juli är även datumet då gränsen mot Portugal öppnas. Att det sker först då är på den portugisiska regeringens begäran – Portugal har inte drabbats alls lika hårt av covid-19 som sitt stora grannland. En ceremoni ska hållas för att markera öppnandet av gränsen. Bland andra Spaniens kung Felipe VI och Portugals premiärminister António Costa ska delta, rapporterar El Pais.

Det nationella nödläge som rått i Spanien sedan mitten av mars ska upphöra den 21 juni.

Det går att resa till Spanien redan nu, men då gäller i de flesta fall fortfarande hårda karantänsregler.

Trycket har varit hårt på Spanien att öppna upp, eftersom sommarens turistsäsong nu drar i gång. Balearerna, däribland Mallorca, har redan fått prova att göra undantag från karantänsreglerna.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?