1515
Annons

Spanien och Italien förbereder uppstart för industrin

Nedstängningarna ute i Europa börjar lätta, även där coronaviruset slagit som hårdast. Spanska regeringen har en plan för hur industrin ska återupptas, enligt El País. I Italien har en del verksamheter återöppnat – men vissa regioner bibehåller restriktionerna, skriver brittiska BBC.

Den stora Mobile World Congress i Barcelona blev inställd i år. Men nu öppnar Europa igen.
Den stora Mobile World Congress i Barcelona blev inställd i år. Men nu öppnar Europa igen.Foto:Angel Garcia

Det börjar finnas skäl till optimism igen efter de stora nedstängningarna, till följd av covid-19. Allt fler verksamheter tillåts öppna igen ute i Europa.

Spaniens arbetsminister Yolanda Díaz presenterade under fredagen en tvåstegsplan för hur produktionen i landet ska komma igång, enligt spanska El País. Hon förutspår att de producerane sektorerna kommer igång under de närmaste månaderna. Den första fasen för uppstart är under sommaren, den andra vid årets slut.

Hon framhåller samtidigt att det kommer att fortsätta vara problematiskt för de branscher som drabbats allra hårdast av coronakrisen. Yolanda Díaz tror att turism, kultur och fritid kommer att ha svårt att ha fortsatta svårigheter under hela 2020.

I Italien har ett begränsat antal verksamheter tillåtits öppna igen. Men i vissa nordliga regionerna, som drabbats allra hårdast av virusutbrottet – till exempel Lombardiet – fortsätter nedstängningen att gälla ett tag till, rapporterar BBC. 

Italienska La Repubblica skriver att Stefano Patuanelli, minister med ansvar för ekonomisk utveckling, planerar att tillåta industrier som kan garantera tillräckliga säkerhetsåtgärder att öppna igen. Återstarten ska i så fall ske redan under de kommande dagarna, onsdag nästa vecka nämns som ett tänkbart datum.

I grannlandet Österrike tillåts trädgårdsbutiker, järnhandlare och mindre butiker att återöppna, men med strikta regler för social distansering, skriver BBC.

EU-kommissionen har uppmanat EU-länderna att samordna sina lättnader och återöppna näringslivet gradvis. I ett internt dokument skriver de att även gradvisa åtgärder ”oundvikligen leder till en motsvarande ökning av nya fall”, enligt BBC.

Även Sveriges grannländer börjar släppa på restriktionerna. Under fredagen stod det klart att Oslos förskolor kommer att börja öppnas från och med måndag. Den 27 april får också elever i klass 1-4 börjar komma tillbaka till skolan, enligt NRK. Natten till fredagen stod det dessutom klart att många danska företag kommer kommer tillåtas att återuppta sina verksamheter från och med måndag. 

Innehåll från InyettAnnons

Felaktiga leverantörsbetalningar kostar företag över 100 000 kronor om året

Magnus Månsson, Inyetts vd.
Magnus Månsson, Inyetts vd.

Ett svenskt företag genomför sannolikt 3-4 betalningar till registrerade bluffbolag per år utan att veta om det. Här berättar vi om de vanligaste och mest kostsamma felen vid leverantörsbetalningar – och hur du kan undvika dem.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar

Kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar ligger i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Samtidigt går det åt värdefull tid att korrigera fel – närmare bestämt cirka 25 dagar per bolag. Det visar en undersökning från fintech-företaget Inyett som varje år läser av 60 miljoner transaktioner. Vi bad Inyetts vd Magnus Månsson att lista några av de risker som alla företag bör titta närmre på:

1. Bluffbolag

Mer än tre miljarder kronor hamnar i händerna på bluffbolag varje år, och många företag

vet inte om att de har betalat en bluffaktura. Det kan exempelvis handla om ett påhittat bolag som skickar ut fakturor på måfå.

– Får du till exempel en faktura där det står ”leverans av kaffe” och ett belopp på 2 000 kronor är det inte alltid du orkar kolla om fakturan stämmer, speciellt inte om du har ytterligare 50 fakturor att kolla igenom den dagen. De allra flesta har inte heller möjlighet att manuellt gå igenom Svensk Handels varningslista varje gång det är dags att betala en faktura, säger Magnus Månsson.

2. Avvikande betalmönster

Hela idén till Inyetts automatiserade lösning, som varnar för misstag, risker och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar, föddes efter att en kommunanställd fört över 398 000 kronor istället för 3 980 kronor till en kvinnas konto. Kvinnan hann spendera skattepengarna innan felet upptäcktes och domstolen fastslog att hon inte behövde betala tillbaka dem.

– I det fallet handlade det om ett handhavandefel, men ett avvikande betalmönster kan exempelvis också vara tecken på avtalsbrott, där leverantören debiterat mer än vad som varit normalt eller överenskommet sedan tidigare.

3. Betalningar till leverantörer som saknar F-skatt

Om du betalar en faktura på 100 000 kronor där det står att leverantören har F-skatt, men så inte är fallet, kommer du att ha betalat 30 procent för mycket. Vid en eventuell skatterevision kan du som beställare bli skyldig att betala de uteblivna sociala avgifterna till Skatteverket. Det skulle betyda att du totalt behöver betala 130 000 kronor istället för det korrekta beloppet 70 000 kronor. Inyetts undersökning visar att ungefär 6,3 procent av en organisations leverantörsbetalningar görs till företag som saknar F-skatt.

– Det kan då handla om en leverantör som tidigare har haft F-skatt men som blivit av med den, vilket är helt omöjligt för dig att ta reda på det om du inte sitter och knappar in varje enskild mottagare, säger Magnus Månsson.

– Vår tjänst kan däremot utföra den kontrollen i realtid. Den flaggar inte bara vid bedrägerier, avvikande betalmönster och avsaknad F-skatt, utan också om en leverantör har försatts i konkurs eller om gironumret inte stämmer. Vi har skapat en avancerad tjänst som samtidigt är väldigt enkel att använda.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar 

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Covid-lättnad i megastad där Volvo Cars tillverkar

Från och med måndag släpper den kinesiska mångmiljonstaden Chengdu på de covidrestriktioner som infördes den 1 september. 

Invånare måste dock fortfarande ta ett covid-test varje vecka och uppvisa ett negativt resultat om man vill besöka offentliga byggnader eller åka med stadens kollektivtrafik.

Foto:Karin Olander/TT

Chengdu med 21 miljoner invånare är den största staden i Kina att införa en total nedstängning sedan Shanghai gjorde detsamma tidigare i år. Beskedet betyder nu att till exempel skolor, restauranger och museum kan öppna igen.

Volvo Cars tillverkaren sin bästsäljande modell XC60 i Chengdu, men har sedan tidigare kunnat starta sin produktion igen genom en så kallad fabriksbubbla där de anställda bor på hotell.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera