1515
Annons

Spanien inför nytt nödläge – kan gälla i ett halvår

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez inför nödläge i landet från och med i kväll. Hans mål är att nödläget ska kunna gälla i ett halvår.

Det nya nödläget innebär ett landsomfattande utegångsförbud mellan klockan elva på kvällen och sex på morgonen. Landets regioner får möjligheten att justera klockslagen för utegångsförbudet, men inte att ta bort det helt och hållet. Det blir också förbjudet att samlas i grupper om fler än sex personer.

Nödläget ger också regionernas ledningar omfattande rätt att begränsa in- och utresor från sin region om det bedöms motiverat att smittskyddsskäl.

De nya reglerna gäller i två veckor framöver. Målet är att få ner smittspridningen från nästan 400 till 25 fall per 100.000 invånare över en 14-dagarsperiod. För att nå dit vill Pedro Sanchez ha parlamentets hjälp att kunna förlänga nödläget i upp till sex månader.

”Vi lever i en extrem situation. Det är det mest allvarliga de sista 50 åren”, säger Sanchez i ett tv-sänt tal efter ett regeringsmöte där coronakrisen diskuterats.

Enligt dagstidningen El País är det mycket sannolikt att regeringen får parlamentets stöd, sedan såväl liberala Ciudadanos som baskiska och katalanska partier lovat att rösta för förslaget.

Men för regeringen är det mycket viktigt att även få med högerpartiet Partido Popular, det största oppositionspartiet, på planerna. Detta eftersom Partido Popular regerar i fem olika regioner, däribland Madrid, där politikerna tidigare motsatt sig ytterligare nedstängningar.

Det är det andra nödläget som utlyses i landet i år. Spanien införde i våras några av de hårdaste restriktionerna för att stävja coronaviruset, men lättade på dem i somras – något regeringen i dag beskriver som ett misstag.

Precis som i många andra länder har Spanien de senaste veckorna drabbats av en andra våg av covid-19. Landet blev tidigare i veckan först i Europa och nummer sex i världen att passera en miljon bekräftade fall av covid-19.

Hittills har närmare 35.000 covidrelaterade dödsfall rapporterats från landet, som har närmare 47 miljoner invånare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?