ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Spänd väntan på USA:s jobbsiffra

  • Foto: TT

Stockholmsbörsen har tagit helg, men marknader världen över sitter på helspänn inför årets viktigaste vägvisare om den amerikanska konjunkturen. På fredagens eftermiddag släpps ny jobbstatistik för USA.

Jobbsiffrorna för USA i december släpps klockan 14.30 på fredagen, svensk tid.

Det amerikanska arbetsmarknadsdepartementets rapport är i särklass årets hittills viktigaste temperaturmätare för USA:s konjunktur. Fortsätter medvinden eller tappar den fart?

Rapporten synas i minsta detalj av nervösa placerare världen över, såväl som centralbanken Fed och den tillträdande presidenten Donald Trump.

Analytikerna räknar med att USA:s jobbtillväxt höll ångan uppe i december. De sammanvägda förväntningarna pekar mot att sysselsättningen steg med 180.000 personer, enligt Bloomberg. Det är i linje med novembersiffran liksom med snittet för hela 2016.

Arbetslösheten väntas samtidigt ha stigit någon tiondel från i november, en reflektion av att fler amerikaner lockas in på arbetsmarknaden. I november sjönk USA:s arbetslöshet till sensationellt låga 4,6 procent, den lägsta siffran på nio år.

USA-optimismen är med andra ord på topp.

Sedan nyvalde presidenten Donald Trump i sitt lovat expansiv finanspolitik i sitt segertal har börserna klättrat allt högre. Framtidstron hos amerikanska hushåll noterade i december den högsta nivån sedan augusti 2001.

Men det finns motröster. Tyska jättebanken Deutsche Bank förväntar sig en dämpning av jobbtillväxten till 150.000 främst på grund av att nya jobb i offentlig sektor väntas tvärbromsa efter ett starkt lyft i november, rapporterar ekonomisajten FX Street.

Morgan Stanley varnade också på onsdagen för att Trumprallyt på börsen snart kan vända till oro kring en för stark dollar och kommande politisk osäkerhet i Europa.

Deutsche Bank påpekar dessutom att löneökningarna är en central detalj i fredagens rapport. Om lönerna inte tar bättre fart väcks frågetecken om USA-uppgången är tillräckligt stark för att Fed ska fullfölja sina aviserade räntehöjningar 2017. I november sjönk de genomsnittliga timlönerna tillbaka jämfört med föregående månad för första gången på två år.

December månads jobbrapport är den sista under Barack Obamas presidentperiod, som inleddes mitt under brinnande finanskris då omkring 8 miljoner jobb på kort tid gick upp i rök. Sedan 2010 har den amerikanska jobbmaskinen dock tagit revansch och imponerande 14 miljoner nya jobb vuxit till.

Men finanskrisen har ändå satt sina spår. Arbetskraftsdeltagandet i USA har tryckts ned till under 63 procent av amerikaner i arbetsför ålder från att ha legat över 66 procent våren 2008, enligt statistikmyndigheten Bureau of Labor Statistics.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer