Annons

Spänd väntan på USA:s jobbsiffra

Stockholmsbörsen har tagit helg, men marknader världen över sitter på helspänn inför årets viktigaste vägvisare om den amerikanska konjunkturen. På fredagens eftermiddag släpps ny jobbstatistik för USA.

Bild:TT

Jobbsiffrorna för USA i december släpps klockan 14.30 på fredagen, svensk tid.

Det amerikanska arbetsmarknadsdepartementets rapport är i särklass årets hittills viktigaste temperaturmätare för USA:s konjunktur. Fortsätter medvinden eller tappar den fart?

Rapporten synas i minsta detalj av nervösa placerare världen över, såväl som centralbanken Fed och den tillträdande presidenten Donald Trump.

Analytikerna räknar med att USA:s jobbtillväxt höll ångan uppe i december. De sammanvägda förväntningarna pekar mot att sysselsättningen steg med 180.000 personer, enligt Bloomberg. Det är i linje med novembersiffran liksom med snittet för hela 2016.

Arbetslösheten väntas samtidigt ha stigit någon tiondel från i november, en reflektion av att fler amerikaner lockas in på arbetsmarknaden. I november sjönk USA:s arbetslöshet till sensationellt låga 4,6 procent, den lägsta siffran på nio år.

USA-optimismen är med andra ord på topp.

Sedan nyvalde presidenten Donald Trump i sitt lovat expansiv finanspolitik i sitt segertal har börserna klättrat allt högre. Framtidstron hos amerikanska hushåll noterade i december den högsta nivån sedan augusti 2001.

Men det finns motröster. Tyska jättebanken Deutsche Bank förväntar sig en dämpning av jobbtillväxten till 150.000 främst på grund av att nya jobb i offentlig sektor väntas tvärbromsa efter ett starkt lyft i november, rapporterar ekonomisajten FX Street.

Morgan Stanley varnade också på onsdagen för att Trumprallyt på börsen snart kan vända till oro kring en för stark dollar och kommande politisk osäkerhet i Europa.

Deutsche Bank påpekar dessutom att löneökningarna är en central detalj i fredagens rapport. Om lönerna inte tar bättre fart väcks frågetecken om USA-uppgången är tillräckligt stark för att Fed ska fullfölja sina aviserade räntehöjningar 2017. I november sjönk de genomsnittliga timlönerna tillbaka jämfört med föregående månad för första gången på två år.

December månads jobbrapport är den sista under Barack Obamas presidentperiod, som inleddes mitt under brinnande finanskris då omkring 8 miljoner jobb på kort tid gick upp i rök. Sedan 2010 har den amerikanska jobbmaskinen dock tagit revansch och imponerande 14 miljoner nya jobb vuxit till.

Men finanskrisen har ändå satt sina spår. Arbetskraftsdeltagandet i USA har tryckts ned till under 63 procent av amerikaner i arbetsför ålder från att ha legat över 66 procent våren 2008, enligt statistikmyndigheten Bureau of Labor Statistics.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?