ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Spänd väntan på USA:s jobbsiffra

  • Foto: TT/Colourbox

Marknader världen över sitter på helspänn inför månadens tyngsta vägvisare om den amerikanska konjunkturen. På fredagens eftermiddag är det dags igen för ny jobbstatistik från USA.

Jobbsiffrorna för USA i augusti släpps klockan 14.30 på fredagen svensk tid, och synas i minsta detalj av nervösa placera.

För såväl centralbanken Fed som president Donald Trump är den officiella månadsstatistiken från USA:s arbetsmarknadsdepartement av största vikt.

Fed behöver se signaler om intakt konjunkturstyrka för att kunna fortsätta höja räntan. Vita Huset har å sin sida tagit för vana att dra politiska växlar på varje positiv jobbnyhet som dyker upp.

Bland marknadsproffsen pekar förväntningarna också mot just en fortsatt stark sysselsättningstillväxt och att arbetslösheten tangerar kanonsiffran 4,3 procent från i juli – den lägsta nivån på 16 år och en halv procentenhet lägre bara sedan i januari.

I snitt spår marknaden att 180.000 nya jobb växt fram jämfört med för ett år sedan, vilket vore en viss dämpning från juli månads oväntat höga 209.000.

Den sedvanliga förhandstitten på jobben i USA:s privata sektor enligt den så kallade ADP-undersökningen pekade på onsdagen mot ännu en rejält positiv jobböverraskning i augusti. ADP har dock inte alltid fungerat som en bra indikator för eller enkelt kunnat jämföras med arbetsmarknadsdepartementets officiella siffror.

Kanske ännu viktigare är den lite mer obskyra lönestatistiken. Envist dämpade löneökningar har varit ett återkommande bekymmer för Fed-chefen Janet Yellen. Hon har själv satt ribban till en bit över 3 procent som lagom löneökningstakt för att inflationen ska gå Feds väg.

Löneökningarna väntas ha accelererat en tiondels procentenhet till 2,6 procent augusti jämfört med föregående månad, enligt analytikerna. Infrias förhandstipsen kan det räcka för att Janet Yellen ska hålla fast vid sin plan att höja räntan ytterligare en gång i år.

”Med svagare sysselsättning eller lönetillväxt än väntat ökar riskerna kring tidpunkten för nästa räntehöjning, som vi just nu räknar med i december”, skriver Nordeas analytiker inför fredagens besked.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies