ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Spänd väntan på Muellers rapport – Trump är tyst

  • Foto: J. Scott Applewhite

Kongressledamöter i USA kommer snart att få veta vad den särskilde åklagaren Robert Muellers rapport om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016 innehåller.

President Donald Trump har inte sagt ett ljud om rapporten sedan det meddelades att den är klar och har lämnats över till justitieminister William Barr. Trump har inte framträtt offentligt utan befinner sig på sin golfanläggning i Florida.

Mueller har i 22 månader utrett rysk inblandning vid USA:s presidentval, samt av ryska kontakter med Trumps kampanjstab. Trump har återkommande kallat det hela för en häxjakt.

William Barr väntas i en sammanfattning informera kongressen om innehållet. Han har sagt att han hoppas att det ska ske i helgen.

Källor på justitiedepartementet har sagt att Mueller inte kommer att föreslå fler åtal.

Utredningen av rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016 inleddes långt innan den särskilde åklagaren Robert Mueller utsågs för att granska eventuella kontakter mellan Trumpkampanjen och Moskva. 

Redan i juli 2016 började den federala polisen FBI i hemlighet utreda om Ryssland lagt sig i presidentvalet sedan Wikileaks publicerat mejl som stulits vid dataintrång hos Demokraterna. I november, sedan Donald Trump vunnit valet, tillkännagav president Barack Obama nya sanktioner mot Ryssland och utvisar 35 ryssar som anklagas för ha blandat sig i valet. 

 Rysslandsutredningen har hittills resulterat i att minst sju personer erkänt sig skyldiga eller fällts och att ytterligare minst 27 åtalats.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies