Space X utför sista testet inför nya rymdfärder

Det amerikanska rymdföretaget Space X ska i helgen förstöra en av sina Falcon-raketer. Det är det sista fullskaliga testet inför återupptagandet av USA:s persontransporter till Internationella rymdstationen (ISS).

Foto:John Raoux

Tanken är att simulera ett raketfel, som innebär att astronautkapseln Crew Dragon måste slita sig loss från bärraketen under pågående uppskjutning. Förutom att utrustningen ska klara detta ska man också försöka mäta vilka krafter astronauter skulle utsättas för när Crew Dragon på egen hand flyger i väg i hastigheter på upp till 2 400 kilometer i timmen.

Space X har liksom konkurrenten Boeing mångmiljardkontrakt med USA:s rymdstyrelse om att sköta transporter till ISS. Hittills har detta bara omfattat material och djur för forskning, men om lördagens test går bra kan Space X första bemannade färd äga rum om bara några månader.

Boeing har inte kommit lika långt i sina förberedelser. Företagets senaste test slutade i december i fiasko, då dess Starliner-kapsel hamnade i fel omloppsbana när den försökte nå rymdstationen.

USA är mycket månt om att bli av med beroendet av Ryssland för astronautfärderna till och från ISS. Om inte annat tycker Washington att ryssarna tar för mycket betalt – upp till mer än 800 miljoner kronor för en enda tur och retur.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?