1515
Annons

Space X utför sista testet inför nya rymdfärder

Det amerikanska rymdföretaget Space X ska i helgen förstöra en av sina Falcon-raketer. Det är det sista fullskaliga testet inför återupptagandet av USA:s persontransporter till Internationella rymdstationen (ISS).

Foto:John Raoux

Tanken är att simulera ett raketfel, som innebär att astronautkapseln Crew Dragon måste slita sig loss från bärraketen under pågående uppskjutning. Förutom att utrustningen ska klara detta ska man också försöka mäta vilka krafter astronauter skulle utsättas för när Crew Dragon på egen hand flyger i väg i hastigheter på upp till 2 400 kilometer i timmen.

Space X har liksom konkurrenten Boeing mångmiljardkontrakt med USA:s rymdstyrelse om att sköta transporter till ISS. Hittills har detta bara omfattat material och djur för forskning, men om lördagens test går bra kan Space X första bemannade färd äga rum om bara några månader.

Boeing har inte kommit lika långt i sina förberedelser. Företagets senaste test slutade i december i fiasko, då dess Starliner-kapsel hamnade i fel omloppsbana när den försökte nå rymdstationen.

USA är mycket månt om att bli av med beroendet av Ryssland för astronautfärderna till och från ISS. Om inte annat tycker Washington att ryssarna tar för mycket betalt – upp till mer än 800 miljoner kronor för en enda tur och retur.

Flygplatschefen: Inget kaos på Arlanda i höst

Swedavia har fått mycket kritik för sommarens långa köer till säkerhetskontrollen på Arlanda. Bemanningen har nu förbättrats och resenärer kan förvänta sig kortade kötider, enligt det statliga bolaget. Flygplatsen väljer även att ta bort regeln att komma tidigast tre timmar före avresa.  

Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.
Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.Foto:Ali Lorestani/TT/Anna Bredberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera