1515

Space X-astronauter tillbaka på jorden

De två amerikanska astronauter som tillbringat de två senaste månaderna på den internationella rymdstationen (ISS) är åter tillbaka på jorden. Ovädret Isaias som härjat i närheten av landningsplatsen ställde inte till några problem med landningen.

Astronauterna Doug Hurley och Bob Behnken är åter tillbaka på jorden efter två månader i rymden.
Astronauterna Doug Hurley och Bob Behnken är åter tillbaka på jorden efter två månader i rymden.Foto:SpaceX via AP

Astronauterna Doug Hurley och Bob Behnken är åter tillbaka på jorden efter två månader i rymden. Strax före klockan tre lokal tid landade deras rymdfarkost Endeavour utanför Floridas nordvästra kust, nära Pensacola.

Resan tillbaka till jorden var nära att skjutas upp, av oro för ovädret Isaias som härjat runt Floridas kust de senaste dagarna. Till sist beslutades att fortsätta som planerat – och ovädret orsakade inga problem för landningen.

De två astronauterna lämnade jorden i Space X rymdkapsel av modellen Crew Dragon den 30 maj. Det var då första gången sedan 2011, när USA:s gamla rymdfärjeprogram avslutades, som en bemannad rymdfarkost sköts upp från amerikansk mark.

Det är också första gången som en privat aktör bygger en raket och skickar ut astronauter i omloppsbana runt jorden. På pappret är dock resan beställd av USA:s rymdmyndighet Nasa.

Under de senaste nio åren har USA:s astronauter fått förlita sig på Rysslands Sojuzraketer för att kunna ta sig till ISS, men efter uppskjutningen sade president Donald Trump att USA nu hade återtagit sin plats som världsetta i rymden.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?