Space gläntar på dörren till plattan: ”Det är en rejäl investering för oss”

10 frågor till Per Sundin, vd för Pophouse och bas över det digitala kulturhuset Space som nu börjar ta form vid Sergels torg, mitt i Stockholm. Här ska gaming, musik och ett Avicii-museum samsas under samma tak.

Per Sundin, vd Pophouse och Mats Hederos, vd AMF Fastigheter.
Per Sundin, vd Pophouse och Mats Hederos, vd AMF Fastigheter.Foto:michael hansson

Rivningsarbetet vid Sergels torg är avslutat, nu handlar det om att börja bygga upp de tre våningarna under marknivå och fyra ovanför. Hur långt har ni kommit?
”Som alla andra har vi drabbats av covidförseningar. Vi ligger sex månader efter tidtabell som vi upplever det. Vi siktar på Q4 och att vara up and running i december.”

Hur känns det?
”Jättebra. Om det var roligt och tillfredsställande att berätta om projektet 2019 är det ännu roligare och viktigare nu att öppna upp för mer kultur och kreativitet i ett område i Stockholm som tidigare inte varit så roligt.”

Ni ska bygga en arena som ska rymma 500 till 600 personer där det kan hållas konserter, företagspresentationer, konferenser och e-sportturneringar. Har någonting ändrats i och med pandemin?
”Egentligen inte. Vad som försvunnit är att vi inte kommer att ha gym i våra lokaler utan samarbeta med andra gym som finns i kvarteret. Det är det enda som ändrats.”

Space huvudägare är Pophouse där Björn Ulvaeus och riskkapitalbolaget EQT:s grundare Conni Jonsson är majoritetsägare. Har det tillkommit nya delägare?
”Nej, Pophouse är drivande och äger huvuddelen av aktierna.”

Hur stor är budgeten, vad har ni investerat?
”Jag vill inte gå in på summor. Det är en rejäl investering för oss och AMF Fastigheter att ta fram nya Pewdiepie, Bianca Ingrosso och e-sportare som Forrest och Get_right och nya unga entreprenörer. Min dröm är att ungdomar oavsett bakgrund och förutsättningar hittar till Space, blir inspirerade hittar sin framtida försörjning och startar nästa unicorn.”

Ni planerar att ha restaurang i lokaler, vem ska driva den?
”Vi. Vi har ett koncept som vi tror jättemycket på. Riktmärket är Zuma i London, ett asiatiskt brasserie. Thomas Åsberg som tidigare varit kökschef hos krögare som Pontus Frithiof och Melker Andersson har rekryterats för det.”

Det blir också ett Avicii-museum. Hur ser prognosen för antalet besökare ut?
”Otroligt svårt att sia om det nu efter covid-19. Abba Museet hade all time high 2019 med 360.000 besökare medan det i fjol bara kom 50.000. Vi har gått in i det här långsiktigt. Hur många utländska besökare som kommer beror på hur snabbt vaccineringarna fungerar. Självklart vill vi tjäna pengar men ser det här också som en samhällelig insats.”

Hur många kommer att jobba på plats?
”Det blir många timanställda. Men totalt med kafé, restaurang, arenan och de som kommer att hålla i evenemangen är det nog 150–200 personer.”

I ditt önskescenario, när kan ni ha den första konserten och med vilka artister
”Det skulle vara häftigt om vi kommer i gång med det säg till Trettondagsafton 2022 och då kunna ha Hov1 eller Håkan Hellström eller varför inte en återförening med Kent.”

Och e-sportturnering?
”Drömmen hade varit att kunna öppna redan i maj i år och ha några matcher i The International, världens mest penningstinna turnering som ska hållas i Stockholm i augusti i år. Vi pratar med många aktörer som ESL, Dreamhack och Blast och har ett jättebra samarbete med Stockholms stad. Alla vill verkligen hjälpa till att göra om den här platsen. Inte tömma Plattan utan fylla den med kreativitet.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?