1515
Annons

Space gläntar på dörren till plattan: ”Det är en rejäl investering för oss”

10 frågor till Per Sundin, vd för Pophouse och bas över det digitala kulturhuset Space som nu börjar ta form vid Sergels torg, mitt i Stockholm. Här ska gaming, musik och ett Avicii-museum samsas under samma tak.

Per Sundin, vd Pophouse och Mats Hederos, vd AMF Fastigheter.
Per Sundin, vd Pophouse och Mats Hederos, vd AMF Fastigheter.Foto:michael hansson

Rivningsarbetet vid Sergels torg är avslutat, nu handlar det om att börja bygga upp de tre våningarna under marknivå och fyra ovanför. Hur långt har ni kommit?
”Som alla andra har vi drabbats av covidförseningar. Vi ligger sex månader efter tidtabell som vi upplever det. Vi siktar på Q4 och att vara up and running i december.”

Hur känns det?
”Jättebra. Om det var roligt och tillfredsställande att berätta om projektet 2019 är det ännu roligare och viktigare nu att öppna upp för mer kultur och kreativitet i ett område i Stockholm som tidigare inte varit så roligt.”

Ni ska bygga en arena som ska rymma 500 till 600 personer där det kan hållas konserter, företagspresentationer, konferenser och e-sportturneringar. Har någonting ändrats i och med pandemin?
”Egentligen inte. Vad som försvunnit är att vi inte kommer att ha gym i våra lokaler utan samarbeta med andra gym som finns i kvarteret. Det är det enda som ändrats.”

Space huvudägare är Pophouse där Björn Ulvaeus och riskkapitalbolaget EQT:s grundare Conni Jonsson är majoritetsägare. Har det tillkommit nya delägare?
”Nej, Pophouse är drivande och äger huvuddelen av aktierna.”

Hur stor är budgeten, vad har ni investerat?
”Jag vill inte gå in på summor. Det är en rejäl investering för oss och AMF Fastigheter att ta fram nya Pewdiepie, Bianca Ingrosso och e-sportare som Forrest och Get_right och nya unga entreprenörer. Min dröm är att ungdomar oavsett bakgrund och förutsättningar hittar till Space, blir inspirerade hittar sin framtida försörjning och startar nästa unicorn.”

Ni planerar att ha restaurang i lokaler, vem ska driva den?
”Vi. Vi har ett koncept som vi tror jättemycket på. Riktmärket är Zuma i London, ett asiatiskt brasserie. Thomas Åsberg som tidigare varit kökschef hos krögare som Pontus Frithiof och Melker Andersson har rekryterats för det.”

Det blir också ett Avicii-museum. Hur ser prognosen för antalet besökare ut?
”Otroligt svårt att sia om det nu efter covid-19. Abba Museet hade all time high 2019 med 360.000 besökare medan det i fjol bara kom 50.000. Vi har gått in i det här långsiktigt. Hur många utländska besökare som kommer beror på hur snabbt vaccineringarna fungerar. Självklart vill vi tjäna pengar men ser det här också som en samhällelig insats.”

Hur många kommer att jobba på plats?
”Det blir många timanställda. Men totalt med kafé, restaurang, arenan och de som kommer att hålla i evenemangen är det nog 150–200 personer.”

I ditt önskescenario, när kan ni ha den första konserten och med vilka artister
”Det skulle vara häftigt om vi kommer i gång med det säg till Trettondagsafton 2022 och då kunna ha Hov1 eller Håkan Hellström eller varför inte en återförening med Kent.”

Och e-sportturnering?
”Drömmen hade varit att kunna öppna redan i maj i år och ha några matcher i The International, världens mest penningstinna turnering som ska hållas i Stockholm i augusti i år. Vi pratar med många aktörer som ESL, Dreamhack och Blast och har ett jättebra samarbete med Stockholms stad. Alla vill verkligen hjälpa till att göra om den här platsen. Inte tömma Plattan utan fylla den med kreativitet.”

Innehåll från RekomoAnnons

Tänker andra hand i första hand

Fler och fler företag och organisationer inser fördelarna med att tänka begagnat i stället för nytt när de gör om sina kontor. Rekomo hjälper företag att inreda med återbrukade och prisvärda möbler.

– Vi köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler över hela Sverige, förklarar Jonas Åström, VD Rekomo. Vi erbjuder allt från hela arbetsplatser med bord, stolar, skärmväggar, förvaring men även möbler till övriga utrymmen som lounger, fikarum och konferensrum.

Helhetslösning

Jonas Åström menar att det inte är svårare att köpa in begagnad kontorsinredning än att köpa helt nytt.

– Vi är som vilket annat inredningsföretag som helst. Vi har ett stort utbud av återbrukade kvalitetsmöbler och köper in stora kvantiteter så vill man ha en enhetlig möblering löser vi det.

Rekomo hjälper till med allt från att komma med inredningsförslag till leverans och montering.  Dessutom kan de köpa och hämta de gamla möblerna för återanvändning hos andra företag. 

– Många kontorsmöbler och annan inredning är av väldigt bra kvalitet och håller länge. Sådana möbler köper vi gärna in. Även om fler och fler tänker andra hand i första hand slängs det tyvärr fortfarande alldeles för mycket möbler. Är en stolsdyna sliten så kan vi klä om stolen i ett nytt fräscht tyg i den färg kunden vill ha, säger Jonas Åström.

Nytt kontor till halva priset

Ofta går det knappt att se att möblerna är begagnade och många hade nog blivit förvånade om de visste att all inredning i det splitternya kontoret faktiskt är återbrukat. Prislappen för en kontorsrenovering med begagnad inredning brukar hamna på ungefär hälften av vad det hade kostat att köpa in helt nytt. Men även om ekonomin är viktig så är miljöbesparingen den största vinsten.

Attraherar arbetskraft

Många företag har idag hållbarhet som ledstjärna och då ska det naturligtvis även inbegripa kontorsrenoveringen. Och den ökade miljömedvetenheten märks, intygar Jonas Åström.

– Förr köpte man begagnat för att det var billigare, idag har det svängt och nu köper många begagnat främst för att det är bättre för miljön. För många företag är det också ett medvetet val för att locka yngre miljömedvetna medarbetare som vill arbeta på ett företag som tar miljön och hållbarhetsfrågan på allvar. 

På senare tid har även flera offentliga verksamheter genom ramavtal fått förutsättningar att inreda sina lokaler med begagnade möbler. Det är ett stort steg framåt.

Flerårsgaranti och leasingmöjligheter

Marknaden för begagnade kontorsmöbler har utvecklats mycket de senaste åren och Rekomo erbjuder alltid minst två års garanti även på begagnade kontorsmöbler. Det finns också möjlighet att hyra eller leasa möbler.

– Kunden kan välja om man vill hyra en månad eller över en längre period. Företagen får en ökad flexibilitet och kan anpassa sitt kontor efter olika behov, säger Jonas Åström.

Om Rekomo
Rekomo säljer, köper och hyr ut begagnade kontorsmöbler till kontor i hela landet och har erbjudit återvunna och prisvärda kontorsmöbler sedan 1992. Grunden i affärsidén är hög kundnöjdhet och låg miljöpåverkan – det är lika viktigt att kunden ska bli nöjd med sitt kontor som att rädda miljön. 

Läs mer på rekomo.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rekomo och ej en artikel av Dagens industri

Planerar miljardsatsning: Så blir nästa generation Gotlandsfartyg

Världens första katamaran med fossilfri vätgas som bränsle och vattenånga som utsläpp ska i framtiden göra trafiken mellan Gotland och fastlandet både snabbare och klimatneutral. Det hoppas Gotlandsbolaget som siktar på beställningar i miljardklassen och trafikstart senast 2030.

Så här ser Gotlandsbolagets nya koncept för en eventuell framtida, snabbgående katamaran ut.
Så här ser Gotlandsbolagets nya koncept för en eventuell framtida, snabbgående katamaran ut.Foto:Gotlandsbolaget

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera