Hoppa till innehållet

Annons

Sovjetisk grundstötning startade försvarsföretaget

ÅLED.
Med högpresterande fiberoptik för tuffa miljöer har Micropol fått ett ramavtal på 178 Mkr till Försvarets Materielverk. Bolaget möter samtidigt en växande efterfrågan på försvarsmarknaden internationellt – med dotterbolag i USA och Tyskland.

Mikael och Patrik Andersson är andra generationens ägare av Micropol.
Mikael och Patrik Andersson är andra generationens ägare av Micropol.Foto:Lars Jansson

Redan under 1970-talet såg Anders Andersson, då anställd som radartekniker vid F14 i Halmstad, potentialen i en ny teknik kallad fiberoptik. Fritiden tillbringade han bland kablar och kontaktdon hemma i garaget, och genom att polera och forma själva ändytan på fibern lyckades han hitta ett unikt sätt att minimera backreflektionerna. Vilket, enklare uttryckt, betyder vassare prestanda.

”Den första poleringsmaskinen byggde han av en vindrutemotor från en gammal Volvo 240”, berättar sonen Patrik Andersson, i dag försäljningschef inom försvar och säkerhet.

Tillsammans med brodern Mikael Andersson är duon i dag andra generationens delägare i bolaget, som kom att få namnet Micropol efter ordet Micropolishing – mikropolering. Grundaren Anders Andersson försökte väcka sin arbetsgivares intresse för fiberoptik, men fick kalla handen. En historisk händelse vid Blekingekusten 1981 skulle dock ändra den inställningen.

”När den sovjetiska ubåten U137 gick på grund fick Sverige ta hjälp av USA, som lånade ut fiberoptisk sonar till svenska marinen. Försvarsmakten insåg att även Sverige behöver fiberoptisk kompetens, och då dök vår fars namn upp”, säger Mikael Andersson, utvecklingschef.

Deras far fick uppdraget att starta en utbildning i Försvarsmaktens Tekniska Skola, FMTS. Men när även civila storindustrier som Statoil och SSAB visade intresse för tekniken tog entreprenörsandan över och den egna företagsresan tog fart. Micropol, som grundades 1988, växte med egen tillverkning av fiberoptiska produkter och civila kunder som Ericsson och Alcatel. 

Men den militära kompetensen förblev central. 2011, samma år som de båda sönerna tog över bolaget, lanserade bolaget den egenutvecklade produkten Falcon – en av världens tåligaste linskontakt för fiberoptiska system i krävande miljöer. 2013 vann bolaget ett kontrakt till Försvarets Materielverk och nu, tio år senare, säkrades ett ännu större ramavtal om leveranser av fälttaktisk fiberoptik. Kontraktet sträcker sig över sju år, med ett totalt värde om 178 Mkr. För ett bolag som 2022 omsatte 66 Mkr är affären minst sagt omfattande.

Foto:Lars Jansson

”En av fördelarna med att ha Försvarsmakten som kund är att man får framförhållning och långsiktighet i affären. Vi är också välinvesterade och har de maskiner som krävs för att kunna dubbla omsättningen. Vi är också väldigt nischade som bolag, med en produktportfölj som är relativt liten. Det har sina fördelar när man skalar upp. Vi adderar bara mer av samma sak”, säger Peter Ljungkvist, extern vd för bolaget sedan 2018.

Micropols optiska kablar tillverkas i de egna lokalerna i Åled utanför Halmstad. Här sker också all slutmontering, liksom den unika fiberpoleringen som genererar den höga prestandan. Försvarsmaktens höga krav på utrustningen har samtidigt blivit en konkurrensfördel för Micropol även på andra marknader.

”Ja, Sverige ligger väldigt långt fram och har extremt höga krav i sina specifikationer. Nu ser vi att även andra försvarsmakter ökar sina krav, och då ligger våra produkter väldigt väl positionerade. Just nu pågår enorma uppgraderingsprojekt inom försvars- och säkerhetsområdet runtom i Europa. Tyskland ökar exempelvis sin försvarsbudget till 2 procent av landets BNP”, säger Mikael Andersson.

För ett år sedan startade därför företaget ett dotterbolag i Tyskland. Även i USA har Micropol numera ett eget dotterbolag med fokus på försäljning till den amerikanska försvarsmarknaden. Internationaliseringen är resultatet av en tydlig strategi:

”Både jag och Mikael ville spänna bågen ännu mer och såg potentialen för företaget att växa internationellt. Men vi såg också våra egna brister. För att få in både kapital och rätt kompetens i bolaget släppte vi in Pamica som nya majoritetsägare 2018”, säger Patrik Andersson. 

De civila kunderna finns i dag i flertalet länder, samtidigt som det osäkra omvärldsläget även genererat nya affärer inom civil beredskap. Företaget har länge levererat kablage och teknik till fibernät i flertalet svenska städer – som nu växlar upp säkerheten på uppdrag av Post- och telestyrelsen. 

”Samhället är så oerhört beroende av att fibernäten fungerar. Om stadsnätet går ner på grund av en översvämning eller en annan katastrof ska man snabbt kunna koppla in mobila enheter i nätet som backup. Just nu placeras sådana containrar ut på lastbilsflak över hela landet och vi är en av leverantörerna”, säger Peter Ljungkvist.

Den sovjetiska ubåten U137 på grund i Karlskrona skärgård 1981.
Den sovjetiska ubåten U137 på grund i Karlskrona skärgård 1981.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera