1515
Annons

Soros utled på Orbán – stänger ned i Ungern

Miljardären George Soros stiftelser Open Society Foundations har beslutat att stänga sitt kontor i Ungern. Anledningen är "ett alltmer repressivt politiskt och juridiskt klimat i landet".

George Soros
George SorosFoto:Ferdinand Ostrop

En olycklig utveckling, anser statsvetaren Göran von Sydow.

"Den ungerska demokratin och civilsamhället försvagas av att det inte finns aktörer som spelar en viktig roll för att upprätthålla någon form av pluralism i det ungerska samhället", säger han.

I dagens Ungern har oppositionella och oberoende institutioner allt svårare att verka, anser von Sydow.

"Den ungerska regeringen har nedvärderat och gett en oriktig framställning av vårt arbete och undertryckt civilsamhället för politisk vinning, genom att använda strategier som saknar motstycke i EU:s historia", säger Patrick Gaspard, chef för Open Society Foundations, enligt ett pressmeddelande.

Beskedet kommer dagen efter att en ungersk minister sagt att ett lagförslag om icke-statliga organisationers verksamhet kommer att skärpas efter premiärministern Viktor Orbáns parti Fidesz stora seger i valet i april.

Enligt förslaget ska inrikesdepartementet kunna förbjuda icke-statliga organisationer som arbetar med invandringsfrågor och bedöms utgöra en "nationell säkerhetsrisk". Lagen skulle också belägga utländska donationer till organisationer som stödjer invandring med en 25-procentig skatt.

Utvecklingen i Ungern är också ett problem för EU, anser von Sydow.

Ju svårare domstolar, medier, universitet med mera får att verka fritt desto mer försvagad blir den ungerska demokratin, påpekar han.

"EU bygger på att vi har en fungerande demokrati i medlemsstaterna."

Orbán har länge anklagat Soros för att driva på invandringen till Europa. Frågan dominerade valrörelsen.

Open Society Foundations har bland annat gett stöd till organisationer i Ungern som jobbar med mänskliga rättigheter, migranter och utbildning av romer, bland andra.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?