ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Soros: EU är i en existentiell kris

  • Finansmannen George Soros. Foto: Thomas Peter/TT

EU är i en existentiell kris, sade investeraren och miljardären George Soros i ett tal i Bryssel på torsdagen enligt Bloomberg News.

"Externt är EU omgivet av fientliga krafter: Putins Ryssland, Erdogans Turkiet, Sisis Egypten och det Amerika som Trump vill skapa men inte kan", sade George Soros.

Han sade att EU kan utnyttja skilsmässoförhandlingarna med Storbritannien för att omvandla sig till en organisation som länder som Storbritannien vill ansluta sig till.

"Om det händer kommer de två sidorna att vilja återförenas även innan skilsmässan är klar", sade han.

Enligt George Soros kommer brexit vara en "oerhört skadlig process" för båda sidor.

"EU måste motstå frestelsen att straffa Storbritannien och ta sig an förhandlingarna i konstruktiv anda", sade han.

EU bör utnyttja den medvind som valsegrar för EU-vänliga kandidater och partier har medfört för att introducera reformer för att skapa stöd för unionen, lyfta tillväxten och undvika det "största hotet av alla" - en bank- och migrationskris i Italien, sade George Soros.

EU bör också tillåta ett "större urval av demokratiska val" för medlemsländer och lätta lite på konceptet med en "tätare union".

"Som det ser ut nu vill medlemsstater bekräfta sin suveränitet, snarare än att ge upp mer av den", sade han.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer